Skupštinska većina u septembru

Izvor: Danas, 05.Avg.2014, 22:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupštinska većina u septembru

Priština, Beograd - Iako su se stranački - u Samostalnoj liberalnoj stranci, razišli posle poslednjih kosovskih parlamentarnih izbora, na kojima su obojica bili kandidati Srpske liste, ministri u odlazećoj Vladi Kosova Slobodan Petrović i Dalibor Jevtić jedinstveni su u oceni da neće biti novih vanrednih izbora.

Jevtić kaže da se formiranje skupštinske većine očekuje tokom septembra, posle konačnog izjašnjavanja Ustavnog suda Kosova, koji je privremeno „zamrzao“ >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << konstituisanje novog kosovskog parlamenta.

Prema Jevtićevim rečima, pregovori o novoj Vladi Kosova trebalo bi da počnu posle formiranje skupštinske većine. Izvori Danasa tvrde da se na nižem stranačkom nivou razgovori već vode.

- Srpska lista će podržati one koji uspeju da dobiju većinu, jer ćemo time ispoštovati volju većine. Pored toga, u pregovorima ćemo izneti svoj stav i uslove koji su svima dobro poznati, a odnose se na položaj srpske zajednice. Što se tiče izbora, i Srpska lista i SLS i ja lično smo spremni da izađemo na izbore ponovo. Ali, ponovljeni izbori bi bili jako loše rešenje - oduzeli bi mnogo dragocenog vremena i poslali bi lošu poruku i biračima i međunarodnoj zajednici. Mi smo usred veoma važnih dešavanja poput dijaloga između Beograda i Prištine, formiranja zajednice srpskih opština, vizne liberalizacije... - izjavio je za Danas Slobodan Petrović, zamenik kosovskog premijera, ministar za administraciju i lokalnu samoupravu i poslanik Srpske liste u kosovskom parlamentu.

Petrović smatra da je „Kosovu potrebna snažna, ozbiljna i odgovorna vlast koja će raditi najbolje u interesu svih građana, bez obzira na etničku pripadnost“.

- Međunarodna zajednica do sada se nije izjašnjavala kakvu novu kosovsku vladi želi, ali je poručila da institucije moraju da se formiraju, zbog nastavka briselskog dijaloga, rešavanja problema na Kosovu i evropskih integracija Srbije. Imajući to u vidu, prema mojim informacijama, novih izbora neće biti, jer je formiranje skupštine i vlade Kosova i u interesu SAD i EU - objašnjava za Danas Dalibor Jevtić, ministar za zajednice i povratak u Tačijevoj vladi, koji je posle nedavnog izlaska iz SLS ostao da deluje u okviru Srpske liste.

Povodom stava DPK Hašima Tačija da bi politička blokada u Prištini mogla da se reši „formiranjem vlade koju bi podržalo više od 80 poslanika, ali bez Srpske liste“, Jevtić kaže da se Tači o tome ne pita.

- DSK je odbila Tačijevu ponudu, a i politička situacija je takva da ni blok oko DPK, a ni postizborna koalicija DSK Ise Mustafe, AZBK Ramuša Haradinaja i Inicijativa za Kosovo Fatmira Ljimaja, ne mogu da formiraju vladu bez Srpske liste - ističe Jevtić.

Srpska lista je na konstitutivnoj sednici kosovskog parlamenta podržala izbor kandidata postizborne koalicije Ise Mustafe, ali je Ustavni sud Kosova privremeno suspendovao Mustafin izbor.

Sačekati optužnice

Na pitanje da li će i kako izveštaj američkog tužioca Klinta Vilijamsona uticati na pregovore i sastav nove Vlade Kosova, jer se i dalje spekuliše o optužnicama protiv Hašima Tačija, Fatmira Ljimaja i drugih bivših komandanata OVK, Petrović odgovara da je „istraga još u toku i treba sačekati njene konačne rezultate i podizanje optužnice posle formiranja specijalnog suda“. Petrović naglašava da je „sada važno ostaviti pravosuđu da se time bavi nezavisno i bez političkog uplitanja i mešanja“.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.