Izvor: Vostok.rs, 15.Sep.2019, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skot: Nije realno očekivati da Srbija vrati Kosovo

"Za kosovski problem mora se postići rešenje, kako bi Srbi i Albanci mogli živeti zajedno, jer nije realno očekivati da Srbija vrati Kosovo, a da na njemu ne žive Albanci" saopštio je ambasador SAD-a u Srbiji Kajl Sko, te da "95 odsto stanovnika Kosova ne želi da bude u sastavu Srbije".
„Nažalost, pregovori su bez pomaka poslednjih godinu dana, zbog uvedenih taksi, a sada i zbog izbora na Kosovu. To je žalosno. Potrebno je naći način da obe strane krenu napred i da pregovaraju“, rekao je Skot u intervjuu za frankfurtske „Vesti“.
"Zbog toga će Amerika podržati sledeću vladu Kosova, kako bi započeli razgovori, jer obe strane moraju da se sastanu i nađu teška rešenja, koja neće biti laka ni Srbima, ni Albancima." „Ali, mora se postići neko rešenje, kako bi se živelo zajedno. Nije realno očekivati da Srbija vrati Kosovo, a da na njemu ne žive Albanci, a činjenica je da 95 odsto žitelja Kosova ne želi da bude u sastavu Srbije. Činjenica je i da Srbi ne žele da 25 odsto njenog stanovništva budu Albanci. To su činjenice“, kaže Skot. Na pitanje da li je izvodljivo i pod kojim uslovom da Amerika preispita svoje priznanje samoproglašenoh  Kosova, odgovorio je da sumnja da će se to desiti. „Mi podržavamo nezavisnost i suverenitet Kosova i mislim da je to nepovratan proces. Srbi to i dalje ne prihvataju, ali na kraju mora doći do normalizacije odnosa, jer je to u interesu obe strane“, rekao je Skot.  

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.