Pripadnici Rosu upali u objekat velike brane na Gazivodama, Srbi na barikadama, formirali krizni štab

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Dec.2022, 09:14

Pripadnici Rosu upali u objekat velike brane na Gazivodama, Srbi na barikadama, formirali krizni štab

Pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije Rosu upali su danas pod punim naoružanjem i blindiranim vozilima u objekat velike brane na jezeru Gazivode, prenose mediji.

Oni su sa dugim cevima i oklopnim vozilima tamo zatekli čuvara koji meri nivo vode, isterali ga iz objekta i poskidali srpske zastave koje se tamo nalaze.

Jedan od radnika o upadu ROSU na Gazivode: Uperili pušku u mene, pocepali zastavu

Jedan od radnika na brani Gazivode izjavio je da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je otišao na veliku branu na Gazivode da izmeri nivo vode zbog kiše i da je tada video četiri pet pripadnika Rosu kako obijaju kućicu i lome kapiju na brani.

"Uperili su puške u mene, ispitivali me i iscepali zastavu, a onda me oterali", ispričao je radnik V.K. za Kosovo onlajn.

Naveo je da je na Gazivode otišao da izmeri nivo vode nakon obilnih kiša, što mu spada u opis posla.

"A, onda su me ugledali i potrčali ka meni, valjda me nisu očekivali. Uperili su puške, duge cevi u mene, pitali su me ko sam i šta radim ovde, pokušao sam da im objasnim da sam kao portir zadužen da merim nivo vode", ispričao je radnik.

Prema njegovim rečima, pripadnici Rosu su hteli da znaju ima li kamera na kućici, na šta je on rekao da ne zna, a potom su ga pitali "da li je ovo Kosovo ili Srbija".

"Samo sam im rekao da sam rođen ovde, a onda su uzeli da cepaju srpsku zastavu. Kad su je iscepali vratili su mi je i rekli da sam "voljno" i da bežim odavde", rekao je radnik.

Noć je protekla mirno na severu Kosova i Metohije, koji je i dalje blokiran, što od strane građana koji su i jutros po kiši i hladnoći na barikadama, što od strane policije.

Prelazi Jarinje i Brnjak i dalje su zatvoreni i za pešake kao i za vozila. Saobraćaj je zatvoren na glavnim putnim pravcima, a može se kretati jedino sporednim putevima, preneo je RTS.

Na barikadama noć je prošla mirno, a pre ponoći s vremena na vreme čule su se pucnjava i detonacije, ali nema informacija o povređenima ili ranjenima, navodi RTS.

U mestu Rudare, gde je postavljena prva barikada iz pravca Prištine prema Raški sve do Leška, odnosno punkta Jarinje, ima više barikada.

Barikada je postavljena i na putu Mitrovica-Zubin Potok, prema punktu Brnjak.

Ne može se ni peške ni automobilom preko prelaza Jarinje i Brnjak.

Oni koji dolaze centralne Srbije mogu jedino preko punktova Merdare i južnije od njega.

Policije ima na svim prelazima Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku. Jutros ih je u većem broju bilo u naselju Bošnjačka mahala.

Kod samih barikada nalaze se vojnici Kfora, kao i pripadnici Euleksa.

Srbi na severu Kosova i Metohije su juče tokom popodneva i večeri izašli na nekoliko punktova i formirali barikade zbog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića na Jarinju.

22.13 - Rakić: Formiran Krizni štab koji će izveštavati o situaciji na terenu

Predsednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je večeras da je, zbog kompleksnosti situacije na Kosovu i Metohiji, formiran Krizni štab koji će redovno izveštavati o situaciji na terenu.

19.22 - Počela Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, predsedava Vučić

U Generalnom sekretarijatu predsednika Republike večeras je počela sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, kojom predsedava predsednik Aleksandar Vučić.

18.14 - Drecun: Zahtev za poštovanjem Rezolucije 12 44 je unapred odbijen, moramo da idemo prema Savetu bezbednosti UN

Nakon najnovijeg upada ROSU na sever Kosmeta, odnosno na Gazivode, možemo očekivati samo nove incidente u srpskoj južnoj pokrajini, kazao je predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun dodajući da su specijalne jedinice na severu pokrajine kako bi zastrašivale Srbe.

16.56- KFOR: Budan i sposoban da izvrši svoj mandat na Kosovu i Metohiji

KFOR ostaje izuzetno budan i potpuno sposoban da izvrši svoj mandat dobijen od UN na Kosovu i Metohiji, izjavila je danas portparolka NATO Oana Lungesku.

16.27 - Na barikadi kod Sočanice mirno, sve više okupljenih ljudi

Na barikadi kod Sočanice, opština Leposavić, Srbi se okupljaju u sve većem broju iako kiša ne prestaje da pada.

15.38 - Brnabić: Barikade na severu Kosova i Metohije ne pokazuju samo nezadovoljstvo i očaj

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, reagujući na izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja da grupe kosovskih Srba moraju odmah da uklone barikade, da barikade na severu Kosova i Metohije ne pokazuju samo nezadovoljstvo i očaj Srba na KiM.

15.28 - Veliki broj građana Zubinog potoka krenuo u protestnu šetnju

Veliki broj građana Zubinog Potoka okupio se ispred zgrade opštine, odakle su krenuli u protestnu šetnju ulicama, kako bi iskazali nezadovoljstvo povodom dešavanja na KiM.

Kako se navodi na zvaničnoj Fejsbuk stranici "SO Zubin Potok", građani su se na to odlučili zbog demonstracije sile pripadnika ROSU i maltretiranja naroda Ibarskog Kolašina.

Građani su poručili da će pružiti miran otpor dokle god to bude potrebno.

15.21 - Rakić: Kurti večeras šalje Rosu na sever Kosova i Metohije

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da je, prema informacijama koje ima, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti na sednici sa svojim bezbednosnim strukturama najavio da će večeras poslati do zuba naoružane Rosu i ostale jedinice na sever Kosova i Metohije da progoni naš narod i sprovodi Oluju.

15.12 - Vučić sazvao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost za 19 časova

Posle najnovijih pretnji Aljbina Kurtija da će u večernjim satima napasti Srbe na barikadama svim raspoloživim sredstvima, predsednik Aleksandar Vučić sazvao je sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost u 19 časova.

14.52 - Kurti: KFOR tražio od nas vreme da ukloni barikade

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas da je Kfor od Prištine tražio još vremena da ukloni barikade koje su Srbi postavili na severu Kosova i Metohije.

14.19 - Svečlja pozvao Srbe da odmah uklone barikade

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjal Svečlja pozvao je Srbe na Kosovu i Metohiji da odmah uklone barikade na severu.

12.44 - Brnabić: Sada svi vide da Kurti ne želi mir i stabilnost

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da sada svi vide da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ne želi mir i stabilnost.

"Ono što Kurti vidi kao pretnju su naši konstantni pozivi na mir i stabilnost, pozivi na otvoren i iskren dijalog, kao i potpunu implementaciju svakog sporazuma postignutog između Beograda i Prištine. Srbija ima interes za mir i stabilnost", navela je Brnabić na Tviteru.

12.39 - Borelj: EU neće tolerisati napade na Euleks

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da EU neće tolerisati napade na Euleks.

12.22 - Petković obavestio Lajčaka o oružanom i protivpravnom upadu Rosu na Gazivode

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obavestio je specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da su specijalne jedinice kosovske policije Rosu protivpravno upale na Gazivode.

12.09 - Rakić pozvao građane na mir i suzdržanost

Predsednik Srpske liste Goran Rakić pozvao je u ime Srpske liste i svoje lično ime sve građane na mir i suzdržanost i da ne nasedaju na provokacije.

11.55 - Američki ambasador u Prištini osudio napad na patrolu Euleksa

Američki ambasador u Prištini Džef Hovenijer osudio je napad na patrolu Euleksa protekle noći.

"SAD se pridružuju misiji Euleksa u odlučnoj osudi napada na njihovu patrolu protekle noći. Nasilni napadi na kosovsku policiju i međunarodno bezbednosno osoblje su neprihvatljivi i odgovorni za njih moraju odgovarati u okviru kosovskog pravosudnog sistema", naveo je Hovenijer na Tviteru.

11.09 - Predsednik KK "Trepča": Kosovska policija nam ne dozvoljava da se vratimo kući

Predsednik Košarkaškog kluba "Trepča" Đorđe Vučičević izjavio je danas da kosovska policija nije dozvolila košarkašima tog kluba, kao i odbojkašima OK "028 Kosovska Mitrovica" da se preko Jarinja vrate kući, pa su bili prinuđeni da potraže smeštaj u Raški.

10.42 - Orlić: Srbija će čuvati mir, ali i bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić rekao je danas da će Srbija čuvati mir i stabilnosti, ali i bezbednost Srba na KiM i da očekuje pojačavanje stranih pritisaka na našu zemlju posle 17. decembra.

10.01 - Vučić: Nema i neće biti predaje, to je odluka Srbije i moja poruka narodu na Kosovu i Metohiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na Instagramu video u kojem je rezimirao proteklu sedmicu i uputio poruku da nema i neće biti predaje, da je to odluka Srbije i njegova poruka našem narodu na Kosovu i Metohiji, koji je ponovo nateran da na barikadama brani svoja ognjišta.

09.37 - Popović: Važno da budemo ujedinjeni oko kosovske politike predsednika Vučića

Lider Srpske narodne partije, Nenad Popović, izjavio je danas da u potpunosti podržava predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da se na osnovu Rezolucije 1244 Saveta Bezbednosti UN, zahteva povratak 1.000 pripadnika srpske vojske i policije na Kosovo.

09.17 - Dačić: Srbija ima crvene linije preko kojih neće preći

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da će u narednim danima Srbija biti izložena raznim vrstama pritisaka, ali da Srbija ima crvene linije preko kojih neće preći.

Srbima koji su ovog jutra na barikadama poručio je država uz njih.

09.00 - Kongresmenka Teni: Situacija na severu Kosova i Metohije razlog za duboku zabrinutost

Pogoršanje situacije na severu Kosova predstavlja razlog za duboku zabrinutost, izjavila je kopredsedavajuća srpskog kokusa u američkom Kongresu Klaudija Teni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.