Sever Kosova nije partijsko pitanje

Izvor: Politika, 24.Okt.2011, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sever Kosova nije partijsko pitanje

Država stoji iza naroda i to ljudi osećaju, kaže ministar za KiM Goran Bogdanović

„Ne mogu da razumem da se u javnost iznose paušalne ocene kako se na sastanku sa predsednikom Tadićem nije ništa dogovorilo. Razgovor je bio konstruktivan, cilj je bio da se čuje šta državni vrh misli o situaciji na Kosovu. Predsednik Tadić je potpuno jasno i precizno odgovorio na svako postavljeno pitanje”, kaže Goran Bogdanović, ministar za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Kosovo i Metohiju, komentarišući optužbe koje je izneo na račun pojedinih predstavnika opština da „jedno pričaju na sastanku, drugo medijima, a treće narodu”. Ocene koje su iznete posle sastanka, kako kaže za „Politiku”, u svrsi su dnevne politike i promocije.

„Na Kosovu ne smeju da prevladaju stavovi bilo koje partije. Tamo postoji jedna partija i ona se zove narod i interesi tog naroda i svi moramo tako da se ponašamo bez obzira na to što pripadamo različitim političkim opcijama. Poruka narodu je da država Srbija stoji iza njega, i to narod oseća na terenu”, naglašava Bogdanović.

Predsednici opština Zvečan i Kosovska Mitrovica Dragiša Milović i Krstimir Pantić slažu se sa Bogdanovićem da je sastanak bio konstruktivan i da je protekao u iznalaženju rešenja za krizu na severu Kosmeta. Prema Milovićevim rečima, predsedniku Tadiću su čelnici opština poručili da nemaju rezervnu državu i da u ovom odlučujućem trenutku za Srbe ne treba puno velikih reči, niti bilo kakvih konfrontacija. „Ali mi bismo voleli da se predstavnici zvaničnog Beograda sastanu sa šefom Euleksa i da se sa njim precizno dogovore oko funkcionisanja Euleksa i kretanja na severu, uz jasnu naznaku da ne prevoze albanske carinike i pograničnu policiju. Neophodno je da se u rešavanje ovog pitanja uključi državni vrh”, objašnjava Milović.

Pantić pak ističe da je predsednik podržao građane na barikadama i da će oni, „kao što je to zahtevao i predsednik Tadić, i dalje mirno protestovati i neće nasedati na provokacije”.

„Dugo smo razgovarali sa predsednikom i nikakav problem ne postoji. Novinarima je nakon sastanka u ime svih nas Slaviša Ristić preneo suštinu, inače veoma konstruktivnog i dobrog razgovora sa predsednikom Tadićem. Normalno je da je u toku sastanka bilo razmimoilaženja, ali je istina da nas je predsednik podržao, uz naglasak da u najkraćem roku treba da se omogući normalno snabdevanje jedinica Kfora i Euleksa na teritoriji severnog Kosova”, kaže Pantić i dodaje da je narod na barikadama, sudeći po jučerašnjim reakcijama Srba, očekivao da se Tadić javno obrati naciji.

Radoš Mihailović, potpredsednik opštine Leposavić, koji je takođe bio deo delegacije Srba sa severa Kosova koju je primio Boris Tadić, u razgovoru za „Politiku” kaže da je Slaviša Ristić izneo suštinu višesatne diskusije, uz naglasak da je veoma bitno da su Srbi dobili podršku prvog čoveka srpske države.

B. Radomirović – J. Cerovina

objavljeno: 25.10.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.