Sever KiM dobija poseban status?

Izvor: Vesti-online.com, 07.Avg.2011, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sever KiM dobija poseban status?

Tri opšptine na severu Kosova i Metohije - Leposavić, Zubin Potok i Zvečan - uskori bi mogle da dobiju specijalni status na zahtev međunarodne zajednice, piše danas Koha ditore.

Prema izvorima tog lista iz "visokih državnih institucija", ne isključuje se mogućnost da se narednih dana pojavi predlog međunarodne zajednice o "suštinskoj autonomiji na severu".

"Naši prijatelji iz međunarodne zajedenice integraciju severa sve više vide kao nemoguću misiju, pošto >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u prethodnih 12 godina to nije moglo da se ostvari. Da bi se izbegao novi oružani sukob, oni smatraju da je najprihvatljivije rešenje davanje posebnog statusa tom delu Kosova", rekao je za Koha ditore neimenovani izvor iz vrha vlasti.

Prema njegovim rečima, to je jedini način na koji Kosovo može da zadrži postojeće granice. Tri opštine na severu bile bi posebne jedinice u okviru Kosova i imale bi potpunu lokalnu samoupravu i nezavisne finansije.

Vlasti u Prištini za sada nisu pozitivno reagovala na takvu ideju, već i dalje insistiraju na sprovođenju Ahtisarijevog plana, kao maksimumu koji srpska zajednica može da dobije, izjavio je izvor lista.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.