Seljimi: Evo zbog čega će Srbija morati da prizna Kosovo

Izvor: Vesti-online.com, 11.Feb.2016, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seljimi: Evo zbog čega će Srbija morati da prizna Kosovo

"Proces priznavanja Kosova je jednosmerna ulica, postaćemo članica UN, a Srbija će biti uslovljena da prizna Kosovo", tvrdi zamenik ministra kosovske diplomatije Petrit Seljimi.

- Činjenica je da će Kosovo priznati i Srbija, jer će u nekom trenutku morati da bira između dve opcije - ili EU, uz jasne granice šta je Srbija, ili bez Evrope sa nekim zastarelim idejama. Do tog momenta ćemo ići dva koraka napred, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << jedan nazad. Na kraju će Srbija biti uslovljena priznanjem Kosova - rekao je Seljimi za RTK2.

On tvrdi i da se priznanja nastavljaju, a da Kosovo sada lobira za priznanja u zemljama Afrike, Azije i Latinske Amerike.

- Prošle godine su bila tri priznanja Kosova kao nezavisne države i mora da bude jasno da velikog broja priznanja neće biti, jer je većina zemalja UN priznala Kosovo. Mi smo na brojci od 111 zemalja i svake godine će biti po nekoliko priznanja, a to neće zavisiti samo od nas - rekao je Seljimi za RTK2.

- Od internih situacija u tim zemljama zavisi kada će one objaviti priznanja, ali kosovski pasoš je priznat od strane 183 zemalja, čak i za Rusiju i Kinu mi dobijamo vizu veoma lako - naveo je Seljimi i dodao da više nema razgovora o statusu jer je to odavno poznato.

- Sad je bitno da se razgovara o članstvu Kosova u UN, i to znaju i Beograd i Priština, Vašington i Brisel i na tome će se raditi u godinama koje slede - tvrdi Seljimi.

Uveren je da se "drastično popravlja situacija u odnosima sa zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo" i navodi da pre četiri godine pet zemalja koje nisu priznale Kosovo nisu htele ni da razgovaraju o tome, a sada se situacija drastično promenila.

- Oni nisu stavili ni veto na SSP. Imamo dobre odnose sa četiri od pet zemalja. Čak imamo i bilateralne posete, pa je i grčki ministar diplomatije bio na Kosovu. Do priznanja će doći jer "niko neće biti veći katolik od pape" - smatra zamenik kosovskog ministra spoljnih poslova.

Prema njegovim rečima, Priština se od prošle godine fokusirala i na multiratelarnu diplomatiju, kako bi Kosovo učestvovalo u međunarodnim organizacijama.

Kosovo će, kaže, ove godine aplicirati za Savet Evrope, a intezivno se radi i na institucionalizaciji ugovornih mogućnosti sa NATO.

- Mi, sa našom diplomatijom koja ima 11 puta manji budžet od srpske i osam puta manje diplomata, imali smo ogromnu većinu na glasanju za članstvo u UNESKO. Nedostajalo nam je tri glasa, i sad znamo gde su oni i to ćemo da dobijemo 2017. godine - poručio je Seljimi.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.