Selaković: Srbiji potrebna obnova

Izvor: RTS, 15.Avg.2013, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selaković: Srbiji potrebna obnova

Na svečanosti obeležavanja sedam vekova postojanja manastira Banjska na severu Kosova, ministar Nikola Selaković ocenio da je ovaj manastir "slika i prilika" Srbije kojoj treba promena. Ako počnemo duhovno da se obnavljamo, lako ćemo se obnoviti i materijalno, kaže Selaković.

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković ocenio je u porti manastira Banjska da je taj manastir "slika i prilika Srbije u kojoj živimo" - Srbije kojoj je potrebna obnova.

Na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svečanosti obeležavanja sedam vekova postojanja manastira Banjska na severu Kosova, Selaković je istakao da ćemo se lako materijalno obnoviti ako budemo počeli duhovno da se obnavljamo.

"Krenimo da se obnavljamo odande gde smo najugroženiji, a to je narod srpski uz svoju svetu crkvu krenuo da radi, upravo odavde sa Kosova i Metohije. Neka je srećan praznik i neka praznik bude početak obnove naše duše, naše Banjske spolja građene po ugledu na primorske zadužbine - spolja zapad, a unutra istok", rekao je ministar pravde.

Selaković je na svečanosti citirao Svetog Savu i vladiku Nikolaja Velimirovića.

"Ni istok ni zapad, već zapadu istok i istoku zapad i iznad istoka i iznad zapada neka ostanemo zauvek", naglasio je ministar pravde.

Selaković je istakao da ima simbolike u tome što se danas okupljaju tamo "gde pravde najviše treba".

"Ovde gde pravde najviše treba, ovde gde obnove najviše treba, okupio nas je onaj koji je počeo da donosi pravdu i onaj koji je počeo da obnavlja Srbe ovde u njihovom srcu na Kosovu i Metohiji", naglasio je Selaković.

Veći deo svog obraćanja Selaković je govorio o životu i delu kralja Milutina čija je Banjska zadužbina.

Vulin: Postoje nebeska i zemaljska Srbija 

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je da postoje i zemaljska i nebeska Srbija, poručivši Srbima u pokrajini da će Srbija biti uz njih.

Vulin je u porti manastira Banjska, gde je prisustvovao svečanosti obeležavanja sedam vekova od izgradnje ove svetinje, izjavio da postoje i zemaljska i nebeska Srbija, koje se jedna u drugoj ogledaju i traže oslonac, i "jedna u drugoj traže opravdanje svog postojanja".

"Ne postoji samo jedna Srbija, postoji i zemaljska i nebeska Srbija, samo nekada mi nismo dostojni ni nebeske ni zemaljske. Na nama je da svojim životom pokušamo da budemo dostojni i zemaljske i nebeske Srbije", poručio je Vulin.

On je naglasio da nam je potrebno jedinstvo, da koračamo jedni uz druge, da razumememo "da Srbiju i u njoj Kosovo i Metohiju volimo isto i kad ne mislimo isto", a da "Kosovo i Metohija nikad neće biti bez svoje Srbije, kao što Srbija ne može biti bez Kosova i Metohije".

Oni koji su se rodili i oni koji traju i koji će trajati na prostoru Kosova i Metohije treba da znaju da nikada neće koračati sami, jer tu je njihova Srbija, rekao je Vulin.

On je čestitao današnji praznik slavu Svetog Stefana (letnju) okupljenima ističući da u Banjskoj postoji 700 godina neprekinute molitve i da isto toliko vremena ovo parče zemlje nosi trag jednog naroda, trag njegove vere i tvrdoglave upornosti da opstane "uprkos većim, moćnijim i jačim".

"Sedam vekova Srbi tada i sada razapeti između dve velike zemaljske istine, između pravde koja je na njihovoj strani i između sile koja nikada nije na njihovoj strani. Razapeti u ovih sedam vekova dokazali smo da možemo da opstanemo, da postojimo i da se ne zastidimo svog postojanja", rekao je Vulin.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.