Šeholi:Suzavac unet mnogo ranije, vlast možda znala za to

Izvor: Danas, 16.Dec.2015, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šeholi:Suzavac unet mnogo ranije, vlast možda znala za to

Priština, Beograd - Uoči sednice kosovskog parlamenta, koja bi sutra trebalo da bude održana, postavlja se pitanje na koji način poslanici opozicije unose suzavac u Skupštinu Kosova i ko im u tome pomaže, s obzirom na to da je u poslednje vreme bacanje suzavca postalo uobičajeno.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaj odbacio je juče izjavu predsednika Skupštine Kosova i potpredsednika Demokratske partije Kadri Veselija da je načelnik bezbednosti u >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Skupštini pomogao opoziciji da unese suzavac u Skupštinu Kosova, prenosi portal Koha ditore. Haradinaj je rekao da opozicija sve vreme traži podršku naroda Kosova, ali da nema pomoć policije, kako je Veseli rekao.

Fatmir Šeholi, politički analitičar, za Danas kaže da je opozicija najverovatnije mnogo ranije unela suzavac u prostorije Skupštine Kosova.

- Smatram da između određenih krugova vlasti i opozicije ranije bilo koketiranja i da unošenje suzavca nije bilo nepoznato određenoj političkoj partiji koja je trenutno na vlasti. Unutar Skupštine suzavac je unet mnogo pre ovih dešavanja - kaže Šeholi. On dodaje da opozicija kaže da ima dovoljno suzavca za koliko god plenarnih sednica Skupštine.

Policija Kosova je u kasnim satima u ponedeljak uveče privela na razgovor petoro poslanika pokreta Samoopredeljenje - Gljauka Konjufcu, Besu Bafria, Aidu Durguti, kao i Fisnika Ismajljia i Fatona Topalija. Nad njima je prethodno bila izrečena mera kućnog pritvora koju nisu ispoštovali. Svi se sumnjiče da su bacili suzavac u Skupštini. Pod istom sumnjom, ranije u ponedeljak pritvoreni su i poslanici Alijanse za budućnost kosova, Palj LJekaj, Time Kadriaj i Teuta Hadžiu. U jednomesečnom pritvoru se već nalaze i Aljbin Kurti, Aljbuljena Hadžiu, Ismail Kurteši iz Samoopredeljenja, Hadži Šalja iz Inicijative za Kosovo, Donika Kadaj Bujupi iz Alijanse za budućnost Kosova. Ukupno ih je 13 u kućnom ili jednomesečnom pritvoru.

Poslanici opozicije bacili su suzavac prvo u velikoj skupštinskoj sali, zatim u kancelariji u kojoj se sastalo predsedništvo parlamenta i, na kraju, i u bifeu u kojem se već drugi put održava sednica. Nakon toga na ulicama Prištine su izbili neredi. Pristalice opozicije su bojom i kamenicama napali zgradu Skupštine i kontejnerima za otpad blokirali jednu od glavnih ulica u središtu glavnog grada Kosova. Specijalne snage policije bile su raspoređene su na ulicama Prištine i na glavnom trgu "Majka Tereza".

Pošto je osnivač pokreta "Samoopredeljenje" Albin Kurti u zatvoru, prištinski mediji su kao glavnog organizatora nereda označili Špenda Ahmetija, visokog funkcionera te stranke. U "Samoopredeljenju" kažu da vlada pokušava da izvrši pritisak na opoziciju.

Tri opozicione kosovske stranke - Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za budućnost Kosova zahtevaju da se suspenduje sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština i dogovor o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.