Savet Evrope loše o Kosovu

Izvor: Vesti-online.com, 22.Jan.2013, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet Evrope loše o Kosovu

"Situacija na Kosovu je veoma loša jer nema vladavine prava, korupcija je rasprostranjena u svim delovima društva, a bezbednost nije dobra", rekao izvestilac Saveta Evrope Bjorn fon Sidov na zimskom zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu.

Parlamentarna Skupština Saveta Evropa (PS SE) usvojila je danas rezoluciju o Kosovu u kojoj je ocenjeno da je napredak u poboljšanju vladavine zakona na Kosovu spor, naročito u pogledu borbe protiv organizovanog kriminala >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i korupcije.

Beograd i Priština se, između ostalog, pozivaju da se angažuju u dijalogu koji se vodi uz posredstvo EU "otvorenog uma" i bez preduslova i intenziviraju napore da se izbegne situacija koja bi dovela do pretvaranja severa Kosova u zamrznuti sukob.

PS SE poziva vlasti u Prištini da, izmedju ostalog, stvore uslove za održivi povratak i reintegraciju raseljenih što podrazumeva čitav niz mera uključujući borbu protiv trgovine ljudima i ispunjavanje medjunarodnih standarda kada je reč o vraćanju imovine posle konflikta.

Takodje je upozoreno da pravosudje i dalje pati od političkog uplitanja, neefikasnosti i od nedostatka transparentnosti.

U rezoluciji se pozivaju vlasti na Kosovu, EULEX i UNMIK da nastave sa jačanjem vladavine prava, kao i pravnog i instutucionalnog okvira za borbu protiv korupcije.

"Glavni izazov je u implementaciji ljudskih prava i vladavini prava, naročito u borbi protiv korupcije", napomenuo je Fon Sidov na zimskom zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu i dodao da svi stanovnici Kosova treba da imaju ista prava kao i ostali ljudi u Evropi.

"Na Kosovu je prisutan opšti nedostatak vladavine prava, a korupcija postoji na svim nivoima društva, u pravosuđu, politici i drugim oblastima", naveo je Fon Sidov i podsetio da Kosovo ima najmanji bruto društveni proizvod u Evropi i da je 30 odsto stanovništva siromašno.

Prema njegovim rečima, vladavina prava mora da se poboljša da bi bila predvidiva za sve.

Fon Sidov je upozorio i na loše stanje obrazovnog sistema koji je, kako je rekao, važan za proces pomirenja.

Časovi na manjinskim jezicima moraju da budu podržani i poboljšani, naveo je Fon Sidov i dodao da je uznemirijuća činjenica da se deca obrazuju po različitim programima.

Problem trafikinga se, upozorio je izvestilac Saveta Evrope, proširio i na ženski deo kosovskog stanovništva, nije više ograničen samo na strankinje koje prolaze kroz Kosovo, a rasprostranjena je prećutna upotreba nasilja nad ženama.

Fon Sidov smatra da se situacija na nekim poljima poboljšala, navodeći primer Ustavnog suda koji dobro radi, kao i napredak u političkom i izbornom sistemu, ali istovremeno upozorava da se mora više raditi na stvarnoj slobodi medija.

Kako je ocenio Fon Sidov, dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU je na nivou premijera pozitivan razvoj događaja, jer otvara prostor da se, uz tehnička pitanja, rešavaju suštinski politički problemi.

Statusna neutralnost je polazna tačka njegovog izveštaja, dodao je izvestilac Saveta Evrope.

Fon Sidov je rekao da se nada da će Savet Evrope intenzivirati dijalog sa predstavnicima političkih grupa u kosovskoj skupštini, dodajući da treba definisati način saradnje, uz poštovanje statusne neutralnosti.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.