Samoopredeljenje sa policijom blokira prelaze?

Izvor: Vesti-online.com, 13.Jan.2012, 00:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samoopredeljenje sa policijom blokira prelaze?

Pokret Samoopredeljenje koji je za subotu najavio blokadu prelaza sa Srbijom i policija samoproklamovane republike Kosovo dogovorili su se u četvrtak uveče da policija ne sprečava dolazak pristalica tog pokreta do prelaza, a da oni zauzvrat blokiraju samo po jednu kolovoznu traku.

Kako piše portal Koha.net, dogovoreno je da aktivisti Samoopredeljenja blokiraju samo jednu kolovoznu traku puteva prema prelazima Merdare >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i Bela zemlja, da bi sprečili ulazak kamiona sa robom iz Srbije na Kosovo.

Pokret Samoopredeljenje je najavio da će 14. januara blokirati prelaze Merdare i Bela zemlja. Razlog je nesprovođenje zaključaka Skupštine Kosova o reciprocitetu u političkim ekonomskim i trgovinskim odnosima sa Srbijom i u cilju sprečavanja uvoza robe iz Srbije na Kosovo, kako bi se zaštitilo "kosovsko tržište i sama država Kosovo".

Predstavnici Samoopredelenja su rekli da njihova akcija neće trajati samo jedan

Predsedništvo vladajuće

Demokratske partije Kosova (DPK) pozvalo je večeras građane Kosova da na dan kada je pokret Samoopredeljenje najavio blokadu prelaza sa Srbijom, sačuvaju mir i poštuju ustavni predak, da ne odgovaraju na provokativne pozive i da se udrže od svega što šteti imidžu Kosova pred početak razgovora o liberalizaciji viza i u godini okončanja nadgledane nezavisnosti Kosova.

dan, već će oni jednu kolovoznu traku držati blokiranom i danju i noću dok ne počne primena mera reciprociteta.

Premijer Kosova Hašim Tači rekao je u četvrtak da institucije Kosova ni pod kojim uslovima neće dozvoliti blokadu koju planira Saoopredeljenje jer je ona protivzakonita i protivustavna.

Protiv aktivnosti Samoopredelenja izjasnili su se i šef Međunarodne civilne kancelarije Piter Fejt.

Protiv je i Ministarstvo spoljnih poslova Albanije iako je vođa pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti u sredu u Tirani zatražio podršku za akciju blokiranja prelaza.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.