Izvor: RTS, 28.Okt.2020, 18:35

Saljih Mustafa negira krivicu, poziva se na zadnje reči Isusa Hrista

Nekadašnji komandant tzv.OVK Saljih Mustafa negirao je krivicu po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva koje ga tereti za niz ratnih zločina nad srpskim civilima od 1. do 19. aprila 1999. godine u mestu Zlaš na Kosovu i Metohiji.
"Izjašnjavam se da nisam kriv", rekao je Mustafa, nakon što se prethodno obratio sudu govoreći o svom moralu, borbi za slobodu OVK i apelujući na Specijalizovana veća da ne podležu pritiscima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Mustafa je sudiji za prethodni postupak Specijalizovanih veća u Hagu na statusnoj konferenciji rekao da je on prvi "građanin  Kosova" koji se pojavljuje pred tim većima na osnovu potvrđene optužnice.
"Ja sam Saljih Mustafa bivši ratnik za slobodu i vojnik OVK na Kosovu. Čvrsto verujem u zakletvu koju sam položio kao vojnik OVK i imam poverenje u moral mojih saboraca i veru da je rat za oslobodienje bio častan i neizbežan, jer je dugotrajna okupacija šovinističkih i fašističkih Srba imala genocidne dimenzije, a kojom je rukovodio Slobodan Milošević", rekao je Mustafa čitajući, uz dopuštenje sudije, napisan govor sa papira.
On je izneo tvrdnju da nije imao drugog izbora osim da krene u rat, jer bi u suprotnom, kako je to predstavio sudiji, završili u logorima negde u unutrašnjoj Evropi, "bez otadžbine, časti i slobode".
Alternativa je bilo, kako je rekao, organizovanje "u jednodimenzionalni otpor i da učestvujemo u ratu za zemlju i uspostavljanje nezavisne države".
Mustafa je sudiji rekao da ima poverenja u svoj moral i karatker koji je izgrađivao celog života u službi otadžine u borbi za slobodu i demokratske institucije.
Poštuje zemalje koje su im pomogle da ostvare tu slobodu, jer su, kako je rekao, verovale da OVK nije bila teroristička organizacija, banda ili udruženje, "već da je bila vojska uz podršku naroda.
"Želim da verujem da specijazlizovana veća neće biti pod uticajem politike i da ih ne koriste neprijatelji moje države, protiv naroda, i funkcionera i utiču na temelje naše slobode i da ne pokušavaju da razapinju na krst naše borce i rade posao Lucifera", rekao je Mustafa i dodao da su neki ljudi, rukovođeni svojim interesima, opterećeni mržnjom i da su "prodali svoju dušu đavolu".
"Pomozi im gospode, jer ne znaju šta čine".On je dodao da nema druge reči za tu vrstu ljudi, a nakon toga se pozvao i na reči Isusa Hrista - "Pomozi im gospode, jer ne znaju šta čine".
Optuženi za niz zločina potom je "apelovao" na savest sudija specijalizovanih veća, evropski i kosovski parlament, političare na Kosovu i EU, kako bi taj sud jednog dana, kako je rekao, bio prepoznat kao neko ko je vršio poštena suđenja.
Siguran je, kako je rekao, da se kroz suđenja pripadnicima OVK ne može doći do pomirenja naroda, "jer očigledno ne treba žrtve ponovo žrtvovati".
Dvojicu srpskih visokih političara, Aleksandra Vulina i Ivicu Dačića, spomenuo je i u kontekstu sukoba 1999. godine kao "Miloševićeve ljude", a koji su i danas glavni akteri u zbivanjima.
Nakon ovog izjašnjenja konferencija je nastavljena raspravom o objavljivanju dokaznog materijala tužilaštva.
U potvrđenoj optužnici protiv Mustafe se tvrdi da je on odgovoran za krivična dela proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu približno od 1. aprila 1999. do 19. aprila 1999. na imanju u mestu Zlaš na Kosovu koje je služilo kao zatvor.
Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.
Mustafa, zvani komadant Calji (48) uhapšen je i izručen Hagu 24. septembra,po nalogu sudije za prehodni postupak, nakon potvrđivanja optužnice.
Njemu je određen pritvor u kojem bi trebalo da bude do početka suđenja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mustafa negira krivicu, poziva se na zadnje reči Isusa Hrista

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Okt.2020

Nekadašnji komandant tzv. OVK Saljih Mustafa negirao je danas krivicu po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva Kosova koje ga terete za niz ratnih zločina nad srpskim civilima od 1. do 19. aprila 1999. godine u mestu Zlaš na Kosovu i Metohiji..."Izjašnjavam se da nisam kriv", rekao...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.