Izvor: Blic, 30.Sep.2016, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STAV IZRAELA NEPROMENJEN Nova ambasadorka Alona Fišer Kam za "Blic": Ne priznajemo Kosovo!

Alona Fišer Kam, novoizabrana ambasadorka Izraela, u intervjuu za "Blic" govori o posebnoj vezi naše dve zemlje, stavu Izraela prema Kosovu, te da se ovde već oseća kao kod kuće...

- Prvi put sam u Srbiji i očekivanja su mi velika jer sam mnogo slušala o tajni Beograda i tome kako ću se ovde osećati kao kod kuće, i zaista je tako. Ima nešto u mentalitetu što nas duboko povezuje. Isto razmišljamo o svakodnevnom životu, politici, ekonomiji....

Jeste li se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sastali sa državnim vrhom i o čemu ste razgovarali?

- Tek sam na početku sastanaka. Srela sam predsednika i prijateljski smo razgovarali o ekonomskim mogućnostima, kulturi, tehnologiji i posebno poljoprivredi.

Sastali ste se i sa ministrom Stefanovićem u vezi sa borbom protiv terorizma?

- Borba protiv terorizma je nešto u šta moraju da se uključe sve države. Nije to samo stvar Izraela, Srbije ili Francuske. Pokušavamo da promovišemo saradnju Srbije i Izraela na svim nivoima i to je bio jedan od segmenata, da izrazimo važnost međunarodne globalne borbe protiv terorizma i radikalizacije generalno.

Ima li posebne saradnje srpskih i izraelskih obaveštajaca?

- Ne mogu da govorim o specifičnoj saradnji, ali svakako sve vreme postoje kanali sa Srbijom i svim drugim prijateljskim državama.

Izrael nije priznao Kosovo. Ostaje li takav stav i trpi li zbog toga neke pritiske sa Zapada?

- Reći ću vrlo jasno: naša pozicija se nije promenila, a to je nepriznavanja Kosova.

Izrael održava dobre odnose i sa Moskvom i sa Vašingtonom. Može li Srbija da balansira na taj način ili će morati da odabere stranu?

- Ne mislim da države moraju da se odluče za jednu ili drugu stranu i Izrael je odličan primer za to. Imamo dobre odnose sa Rusijom, Kinom, SAD, Evropom... Ima mnogo izazova koje delimo - već pomenuta borba protiv terorizma, i druge vrednosti i probleme koji iziskuju koordinaciju. Drago mi je da sve više država razume posebne izazove koje ima Izrael i da treba da ima jasnu poziciju u svetu.

Mogu li se odnosi naše dve zemlje još unaprediti?

- Ideja je kako da sjajne odnose pretvorimo u neke konkretne korake koji će doneti dobro obema zemljama. Na prvom mestu ekonomija i mislim da je potencijal zaista veliki. Pokušavamo da odredimo koje su to najbolje oblasti za istraživanje i saradnju - inovacije, razmena znanja, poljoprivreda i tehnologija. Još jedna oblast važna za nas jeste turizam i voleli bismo da vidimo da što više turista dolazi u Izrael. Drago nam je da će neke izraelske čarter komapnije uvesti direktan let za Beograd.

Vidite li Srbiju u EU?

- Nije na meni da o tome govorim, ali želim Srbiji kao diplomata mnogo uspeha koju god stazu da izabere.

Lepi gestovi Vučića i Nikolića

Koliko je smrt Peresa gubitak za Izrael? Imali ste priliku da ga upoznate...

- Imala sam čast da razgovaram sa njim nekoliko puta, pogotovo dok sam radila u Parizu. On je jedan od očeva izraelske države. Istaknuti lider sa vizijom za koju je znao da se bori i nije samo dominantna figura u istoriji već neko ko piše istoriju. Zbog toga je imao veliki uticaj na sve Izraelce i na ceo svet u nekom obliku. Dosta zasluga pripisuje se njemu. Drago mi je kad vidim toliko lidera da izražavaju ljubav i divljenje prema njemu. I premijer Srbije Aleksandar Vučić upisao se u Ambasadi u knjigu žalosti, a predsednik Tomislav Nikolić prisustvovaće sahrani, to su divni gestovi.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.