SRS: Prekid diplomatskih odnosa sa zagovornicima nezavisnosti

Izvor: Politika, 25.Sep.2011, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRS: Prekid diplomatskih odnosa sa zagovornicima nezavisnosti

1. Selektivna primena Halštajnove doktrine je prva mera koju bi SRS primenio prema državama koje su priznale takozvano Kosovo. Naravno, ta doktrina bi se primenila u skladu sa ekonomskim mogućnostima Srbije (u ekonomskom smislu nismo Kina ili Nemačka). Tačnije, u zavisnosti od spoljnotrgovinske razmene, prekinuli bi se diplomatski odnosi sa zagovornicima nezavisnosti takozvanog Kosova. Konkretno, pošto sa SAD i Velikom Britanijom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ne beležimo značajnu spoljnotrgovinsku razmenu, prekinuli bi se diplomatski odnosi sa te dve zemlje. U tom kontekstu bi se preispitale i privatizacije koje su pod nepovoljnim uslovima izvršile američke i britanske firme u Srbiji. Na primer, kupovina (poklanjanje) Sartida američkom Ju-Es-stilu. Takođe, na sličan način bi se postupilo i prema firmama iz Hrvatske. Provokativna poseta Kosorove Prištini je bila idealna prilika za početak tih mera.

2. Druga mera koju bi primenio SRS bila bi insistiranje na potpunoj primeni Rezolucije 1244 SB UN, posebno u kontekstu povratka visokoobučenih i dobro opremljenih vojnika iz Srbije na KiM. Prema Rezoluciji 1244 SB UN predviđen je broj od 999 vojnika. Pošto je vojska profesionalizovana i ukinut je redovni vojni rok, bili bi poslati na KiM isključivo profesionalci (a ne regruti), obučeni da štite civile i značajne objekte. Dakle, potpuno ispunjavanje Rezolucije 1244 SB UN bio bi osnovni cilj srpske diplomatije. Ili,preko 10 godina srpske vlasti se i ne usuđuju da pomenu ovo pravo (u vezi sa povratkom 999 vojnika) koje im daje Rezolucija 1244 SB UN. Tačnije,govori se o podeli Kosova i Metohije i sličnim besmislicama,koje idu u prilog samo kriminalnoj vlasti iz Prištine (jer se tako krši Rezolucija 1244 SB UN i stvara se privid da Srbija preti Prištini),umesto da se neprestano insistira na potpunoj primeni Rezolucije 1244 SB UN.

3. Treća mera bila bi prihvatanje poziva Ruske Federacije u vezi sa statusom naše zemlje pri Organizaciji dogovora o kolektivnoj bezbednosti(ODKB).Tačnije,ova vojnobezbednosna organizacija je Srbiji uputila poziv u kojem se nudi status posmatrača našoj zemlji . Ili,u slučaju da Republika Srbija postane članica ODKB, u bliskoj budućnosti bi se garantovala sigurnost od spoljašnjih napada i agresija poput one iz 1999. godine(primer Jermenije i Nagorno Karabaha potvrđuje ovu tezu). Nažalost, zbog neprikladnog i nediplomatskog ponašanja vladajuće većine u Narodnoj skupštini Republike Srbije, pismo (poziv) predsednika Državne dume Ruske Federacije Borisa Grizlova, u kojem se Srbija poziva da postane posmatrač pri ODEKB, mesecima ne dolazi na dnevni red. Nema logičnog objašnjenja za tako skandalozno postupanje i diplomatski skandal (umesto toga, sramno se napada ruski ambasador zbog njegovog zalaganja za ostanak KiM u Republici Srbiji). Takođe, SRS bi insistirao na potpunoj primeni sporazuma o humanitarnoj bazi Ministarstva za vanredne situacije Ruske Federacije u Nišu.

4. SRS bi ukinuo primenu SSP-a i Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU. Tako bi se dobilo preko 130 miliona evra dodatnih prihoda u budžetu koje gubimo zbog ukidanja carina u trgovini sa EU. Tih 130 miliona evra bi bili preusmereni ka srpskom narodu na KiM. Tačnije, preusmeravanjem tih velikih sredstava u fond za pomoć srpskim opštinama i građanima na Kosovu i Metohiji momentalno bi se povećao standard Srba na KiM. Ili suma od 130 miliona evra je nekoliko puta veća od ukupnog budžeta Ministarstva za KiM.

5. SRS bi u potpunosti prekinuo proces takozvanog približavanja EU. Ovu meru bi pratilo usaglašavanje diplomatske pozicije sa Ruskom Federacijom (u smislu zauzimanja zajedničkog diplomatskog stava oko KiM). U tom kontekstu bi se otkazao i dogovor sa Euleksom, jer očigledno je da ta misija nije statusno neutralna. Tako bi se prekinuli štetni pregovori sa marionetskim vlastima u Prištini (koje u suštini vodi Brisel). Ovom merom bi se ojačala i diplomatska pozicija Srbije u UN i pred državama koje nisu priznale takozvano Kosovo.

Mr Dejan Mirović, narodni poslanik

objavljeno: 26.09.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.