SRS, DSS: Ne treba saglasnost UNMIK

Izvor: B92, 15.Mar.2012, 08:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRS, DSS: Ne treba saglasnost UNMIK

Beograd -- Na sednici skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, na kojoj nije bilo kvoruma, poslanici SRS i DSS ocenili da za izbore na Kosovu ne treba saglasnost UNMIK-a.

Poslanici te dve stranke pozvali su se na izbore iz 2008.

Poslanik DSS Slobodan Samardžić je rekao da je lokalne izbore na Kosovu 2008. sprovela Republičke izborna komisija, da se "sa Unmikom komuniciralo samo onoliko koliko se moralo" i da su nakon toga formirane institucije koje su radile pune >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << četiri godine.

"Tako možete i vi danas da uradite, ali vi ćete sada imati simuliranje nekih razgovora sa Unmikom i neki će vam tamo reći ne", kazao je Samardžić.

Članovi Odbora u skoro dvosatnoj polemici razmenjivali su međusone optužbe o tome ko je "izdao Srbe na Kosovu", a predsednik Odbora Ljubomir Kragović (SRS) naveo da je predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović raspisala ranijih godina prevremene izbore u Prištini, Novom Brdu, Peći i Kosovskoj Mitrovici i tada nije tražila saglasnost Unmika.

Potpredsednik Odbora Dejan Radenković je rekao da je uvek donošena odluka o raspisivanju izbora, ali da su izbore na Kosovu spovodile međunarodne institucije zbog toga što je pokrajina pod protektoratom.

"Nikada nismo imali jedinstvo po tim pitanjima, a sve je to bilo na štetu naroda koji tamo živi", rekao je Radenković.

Poslanik DS Srđan Milivojević smatra da će majski izbori biti slobodni i da će građani najbolje oceniti ispravnost politike koju je svaka stranka vodila. Uz napomenu da je Kosovo sastavni deo Srbije, Milivojević je podsetio da je za sprovođenje izbora na Kosovu u skladu sa Rezolucijom 1244 potrebna saglasnost Unmika, kao što je to bio slučaj i s prethodnim izborima 2008.

"Ako mislite da možemo da ne poštujemo Rezoluciju 1244, onda očekujem da budete na prvom tenku, a ja ću biti na drugom i da idemo nazad na Kosovo i Metohiju, jer ne želimo da poštujemo Rezoluciju 1244", rekao je Milivojević.

U polemiku se uključio i poslanik DSS-a Vladimir Milentijević, koji je rekao da je predsednik Srbije Boris Tadić prekršio Ustav Srbije i da bi trebalo da bude smenjen, jer je preuzeo vođenje unutrašnje i spoljne politike od Vlade Srbije i prihvatio rešenja iz dijaloga Beograda i Prištine, što znači prihvatanje nezavisnosti Kosova, što je Milivojević odbacio.

Kragović je ponovio ranije iznet stav da nije dovoljno samo raspisati izbore na Kosovu, a ne učiniti maksimum da oni budu i sprovedeni i da država time "ostavlja na cedilu narod na Kosovu".

Reagujući na to, poslanik DS Milivojević je rekao da aktuelna vlast nije "precrtala" Kosovo, ali da su ga radikali "odsekli sekirom".

Na današnju sednicu bili su pozvani predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i predsednik Republičke izborne komisije Predrag Grgić.

Prema Kragovićevim rečima, Đukić Dejanovićeva je bila sprečena da dođe, kako je saopšteno iz njenog kabineta, dok je iz RIK-a rečeno da je ta komisija nadležna za sprovođenje parlamentarnih izbora, dok su za lokalne na Kosovu i Metohiji zaduženi Vlada Srbije i Unmik.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odbor za Kosovo o lokalnim izborima

Izvor: RTS, 15.Mar.2012

Za sprovođenje lokalnih izbora na Kosmetu nije potrebna saglasnost Unmika, ocenili poslanici radikala i DSS-a na sednici Odbora Skupštine Srbije za KiM. Međutim, poslanici DS-a smatraju da je za sprovođenje tih izbora u skladu sa Rezolucijom 1244 potrebna saglasnost Unmika...Na sednici Odbora Skupštine...

Nastavak na RTS...

Ne treba nam saglasnost UNMIK-a za izbore na Kosovu

Izvor: Vesti-online.com, 15.Mar.2012

Članovi Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju iz Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije i poslanik vladajuće Demokratske stranke Dragiša Đoković ocenili su danas da za organizovanje lokalnih izbora 6. maja na Kosovu nije potrebna saglasnost UNMIK-a...Oni su u dvočasovnoj raspravi...

Nastavak na Vesti-online.com...

ODBOR ZA KOSOVO O LOKALNIM IZBORIMA

Izvor: Kurir, 15.Mar.2012

Za sprovođenje lokalnih izbora na Kosmetu nije potrebna saglasnost Unmika, ocenili poslanici radikala i DSS ..BEOGRAD - Na sednici Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju, na kojoj nije bilo kvoruma, poslanici radikala i Demokratske stranke Srbije ocenili su, pozivajući se na izbore iz 2008....

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.