SPS: Srbi da napuste albanske institucije na Kosmetu

Izvor: S media, 01.Okt.2011, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPS: Srbi da napuste albanske institucije na Kosmetu

SPS za Kosovo i Metohiju osudio je brutalnu akciju Kfora i Euleksa u kojoj je pucano na nenaoružan narod i pozvao sve Srbe sa Kosova i Metohije da napuste kosovske institucije u kojima rade.

Izvršni odbor pokrajinskog odobra SPS za Kosovo i Metohiju osudio je danas brutalnu akciju Kfora i Euleksa u kojoj je pucano na nenaoružan >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << narod i pozvao Srbe sa Kosova i Metohije da se solidarišu sa sunarodnicima sa severa i napuste kosovske institucije u kojima rade.



Kfor na albanskoj strani


Na zatvorenoj sednici odbora održanoj u Leposaviću, socijalisti su istakli da su pripadnici Kfora i Euleksa upotrebom oružja narušili statusnu neutralnost, kao i Rezoluciju 1244 UN, čime su se "svrstali, po ko zna koji put, albansku stranu".

Stefanović: Neodgovorno zveckati oružjem

Otvoren administrativni prelaz Jarinje

Euleks: Pokrenuta istraga o incidentu na Jarinju

U dokumentu prosleđenom novinarima nakon odbora, socijalisti su zatražili od državnih organa Republike Srbije da se odlučno založe za očuvanje institucija Srbije na Kosmetu, jer su one, kako se navodi, jedini garant opstanka Srba na toj teritoriji.

Pokrajinski socijalisti su istakli da je nužno kroz konkretne mere Vlade Srbije i Ministarstva za Kosovo i Metohiju omogućiti kvalitetniji život za pripadnike srpskog naroda, jer kako su ocenili, više nije dovoljna floskula da Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo.

SPS u tom pravcu ima jasnu strategiju delovanja i rešavanja otvorenih pitanja, navodi se u dokumentu.



Popis i na Kosmetu


Socijalisti su takođe naveli da se ne slažu sa najavama da će popis stanovništva koji vrši država Srbija izostati u južnoj pokrajini, kao ni sa onim prema kojima se lokalni i pokrajinski izbori neće održavati na teritoriji Kosmeta.

- Neodržavanje popisa nije ništa drugo do grubo kršenje Ustava Republike Srbije i brisanje srpskog naroda sa ovih prostora. To je put za ukidanje insitucija države Srbije na Kosmetu - stoji u dokumentu.

Izvršni odbor pokrajinskog odbora SPS za Kosmet pozvao je Srbe koji učestvuju u albanskim instucijama na Kosmetu da se solidarišu sa Srbima sa severa i napuste te institucije.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.