SAD: Srbija nema nadležnost nad Trepčom

Izvor: RTS, 20.Maj.2013, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Srbija nema nadležnost nad Trepčom

Stejt Department ohrabrio kompaniju "En-Pi-Dži" da u vezi sa investiranjem u rudarski kompleks Trepča kontaktira vladu Kosova, jer SAD priznaje Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu, saopštava Ambasada SAD u Prištini.

Ambasada SAD u Prištini saopštila je da je Stejt Department ohrabrio kompaniju "Nju pauer dženerejšn" (En-Pi-Dži) da u vezi sa investiranjem u rudarski kompleks Trepča kontaktira vladu Kosova, jer SAD priznaje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu.

"Iako se Ambasada SAD u Prištini nije angažovala sa "En-Pi-Džijem", zvaničnici Stejt Departmenta u Vašingtonu su ih savetovali da je Kosovo suverena država i da Vlada Srbije nema nadležnost nad rudarskim kompleksom Trepča. Stejt Department je takođe ohrabrio "En-Pi-Dži" da kontaktira Vladu Kosova direktno, kako bi razmotrili investiciju koju su predložili", navodi se u saopštenju Ambasade SAD.

Vlada Kosova ranije je najavila da će zatražiti od Ambasade SAD u Prištini objašnjenje o investiciji američke kompanije u rudnike Trepče u severnom delu Kosova.

Ministar prostornog planiranja i rudarstva Srbije Milan Bačević ranije danas je ocenio danas da je prilikom potpisivanja ugovora o saradnji Kombinata "Trepča" i američke kompanije "En-Pi-Dži" sve bilo transparentno i da Vlada Kosova tu ne može ništa da promeni.

"Veliki uspeh ove Vlade Srbije je što je pronašla nekog ko razume šta je Trepča i kakvi su odnosi. Sva ruda koja se eksploatiše u Trepči, vadi se izvan administrativne granice Kosova i Metohije", rekao je Bačević.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.