Roćen: Priznanje Kosova „nije laka odluka“

Izvor: Southeast European Times, 24.Nov.2011, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roćen: Priznanje Kosova „nije laka odluka“

Mada je pitanje Kosova bolno za Srbiju, došao je trenutak da se prizna realnost i da se usmere napori vezani za zajedničke strateške ciljeve regiona, rekao je crnogorski ministar inostranih poslova.

24/11/2011

Linda Karadaku za Southeast European Times – 24.11.2011.

Milan Roćen, član vladajuće Demokratske partije Socijalista, ministar je inostranih poslova Crne Gore od novembra 2006. godine. Njegov portfolio takođe uključuje nadzor nastojanja zemlje >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << za integraciju u EU.

U ekskluzivnom intervjuu za SETimes, Roćen govori o trajnom miru na Balkanu, odluci njegove zemlje da prizna Kosovo kao nezavisnu državu i odnosima sa EU.

SETimes: Kako možemo da ostvarimo stabilan, miroljubiv balkanski region, bez sukoba?

Milan Roćen: Treba da nastavimo putem članstva u NATO i EU. Prvi put u istoriji Balkana imamo zajedničke strateške ciljeve. Svi smo na pravom putu. Međutim, ne bi trebalo da potcenjujemo činjenicu da još ima otvorenih pitanja koja treba rešiti, [pitanja koja su] upozorenja za nas u regionu.

SETimes: Koja su to otvorena pitanja koja treba rešiti?

Roćen: Prvo, ono što se dogodilo u Sarajevu je upozorenje za sve nas. Svi bi trebalo da osude napad [od 28. oktobra] na američku ambasadu. To znači da ipak ima ekstremista u regionu koji misle da bi trebalo da gledamo unazad, u prošlost. Otvorena pitanja su dobro poznata: Kosovo i makedonsko-grčki spor.

SETimes: Kako bi trebalo rešiti pitanje Srbije i Kosova, uključujući dijalog u kojem posreduje EU? Crna Gora je priznala Kosovo, ali Srbija nije. Koji bi bio najbolji način da se taj problem reši?

Roćen: Da, priznali smo Kosovo. To nije bila laka odluka za nas, ali mislimo da je bila prava odluka. Prvo, zato što je doprinela stabilnosti u našoj zemlji, a drugo, mislimo da smo doprineli stabilnosti u regionu. Uzeli smo u obzir realnost.

Istina, to je za Srbiju bolno pitanje, ali ne postoji drugi način osim dijaloga. I siguran sam da vreme radi za sve nas. Potrebno nam je još strpljenja i vremena, ali važno je da razgovaramo i to je put koji vodi stalnom miru. Za nas je članstvo u NATO i EU put ka regionalnoj stabilnosti.

SETimes: Šta je sa Albanijom?

Roćen: Upravo sam razgovarao sa albanskim kolegom (Edmondom) Hadžinastom; sretni smo što je Albanija, kao i Hrvatska, postala članica NATO.

Nadam se da će naši albanski prijatelji pronaći zajednički jezik i da će Albanija krenuti napred na putu EU što pre. Da Albanija nije članica NATO, politička situacija tamo [u Albaniji] bila bi puno ozbiljnija.

Istorija je pokazala da mi, na Balkanu, nikada nismo imali samoregulatorne mehanizme za sprečavanje konflikta. Članstvo u Alijansi je formula za stalnu stabilnost, a samim tim i za stabilnost u Evropi i svetu.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.