Ristić: Sutra o barikadama i razgovoru sa Tadićem

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Okt.2011, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ristić: Sutra o barikadama i razgovoru sa Tadićem

ZUBIN POTOK -

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić najavio je danas, obraćajući se građanima na barikadi u mestu Jagnjenica, da će sutra biti održana zajednička sednica skupština opština severa Kosova, na kojoj će biti prenete poruke državnog vrha Srbije i doneta odluka o daljim koracima.

"Mi ćemo sutra održati zajedničku sednicu skupština sve četiri opštine. Obavestićemo odbornike o rezultatima razgovora i nakon toga doneti odgovarajuće odluke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << šta dalje činiti i kako dalje voditi pravednu borbu da živimo u našoj državi Srbiji", najavio je on.

Danas carina, sutra sudovi, opštine, zdravstvo

Ristić je građanima kazao da su predsednici opština sa severa Kosova - Zubinog Potoka, Zvečana, Leposavića i Kosovske Mitrovice - juče razgovarali u Beogradu sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, "povodom problema koji postoji na severu pokrajine, ali ne samo o barikadama, već i mnogim drugim pitanjima, pre svega perspektivi Srba na Kosovu".

"Ponovili smo da ne želimo da živimo ni u kakvoj drugoj državi, nego u Republici Srbiji i da ćemo nastaviti našu borbu, za šta smo tražili podršku", rekao je Ristić.

On je objasnio da su se predsednik Tadić i predsednici opština složili da treba tražiti rešenje za neku vrstu slobode kretanja za Kfor, ali ne i oko slobode kretanja za Euleks.

Prema njegovim rečima, država Srbija smatra da treba omogućiti slobodu kretanja i Euleksu, uz uslov da ne prevoze kosovske carinike.

"Mi mislimo da u ovom trenutku nema uslova za slobodu kretanje za Euleks, jer pre svega nije potvrdio da neće prevoziti kosovske carinike. Takođe, mislimo da nije suština samo u prevozu kosovskih carinika, već da Euleks treba da prestane sa svim aktivnostima, koje se odnose na instaliranje kosovskih institucija", objasnio je Ristić.

On je dodao da se ne radi samo o carini, već da će kasnije biti reči o sudovima, opštinama, zdravstvenim centrima.

Euleks mora da prestane sa svim tim aktivnostima, sa sprovođenjem Ahtisarijevog plana koji, prema njegovim rečima, predviđa da Euleks pomogne kosovskim institucijama da dođu na sever pokrajine.

Ristić je pozvao građane da, u međuvremenu, do sednice nastave sa aktuelnim vidom borbe, odnosno da ostanu na barikadama, dodajući da ta borba mora, kao i do sada ostati mirna, bez incidenata.

Srbi ostaju na barikadama

Noć na barikadama na severu Kosova protekla je mirno i u iščekivanju vesti iz Beograda. Srbi su noć po kišnom i hladnom vremenu proveli u šatorima, automobilima i pored vatre, a pažnja je bila usmerena na informacije koje stižu o razgovorima sa Tadićem.

Srbi na barikadama su komentarisali izveštaje, a zaključak je bio jednoglasan: ostaće na barikadama koje su postavili na 18 mesta, na svim važnim putnim pravcima, koji od Kosovske Mitrovice vode ka prelazima Brnjak i Jarinje, sve dok se sa njih ne povuku kosovski carinici i pogranični policajci.

Juče, tokom popodneva Srbi su postavili novu barikadu u mestu Banje, u blizini prelaza Brnjak i tim putem ne mogu da se kreću vozila Kfora i Euleksa, dok se ostala vozila propuštaju selektivno jednom kolovoznom trakom.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić je novinarima, sinoć posle sastanka, rekao da su politički predstavnici Srba sa severa Kosova tražili razgovor sa Tadićem kako bi od njega čuli stav o rešavanju situacije na severu Kosova, posebno što je šef Euleksa Gzavije de Marnjak tvrdio da je po pitanju carina sporazum postignut 2. septembra u Briselu, jer je Beograd navodno prihvatio kosovske carinike na Jarinju i Brnjaku.

"Dobili smo odgovor da to nije istina i mi smo tražili od predsednika Republike da istupi u javnosti i kaže da šef Euleksa nije govorio istinu, jer od toga zavisi nastavak borbe srpskog naroda da ne dozvoli instaliranje kosovske carine", rekao je Ristić.

Ristić je dodao da je na sastanku zatraženo od Tadića da se obrati javnosti, pre svega narodu na Kosovu i Metohiji, i kaže da ljudi na barikadama ne traže ništa drugo osim da žive u Srbiji i da ih predsednik u tome podržava.

Kolašinci su sinoć uspešno odbranili i barikadu u selu Jagjenica kod Zubinog Potoka, kada su nemački vojnici Kfora pokušali da razvuku bodljikavu žicu i "zarobe" srpske kamione i autobus, koje su oni postavili da bi preprečili put koji vodi ka albanskom selu Čabra.

Tu su stacionirani vojnici Kfora, koji svaki put kada im Srbi ne dozvole prolazak upotrebljavaju suzavac u spreju.

Bogdanović: Paušalne ocene ne doprinose rešenju krize

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da je sastanak predsednika Tadića sa predsednicima opština bio konstruktivan i da stoga nije dobro da oni "jedno pričaju na sastanku, drugo medijima, a treće narodu".

"Nije dobro da se u javnosti paušalno iznose ocene u svrhu dnevne politike i lične promocije", poručio je Bogdanović nakon sinoćnjeg sastanka, kome je i on prisustvovao.

Ministar je preneo da je predsednik Tadić poručio da država nikada neće ostaviti Srbe, da će ih i dalje podržavati u mirnoj borbi, ali da je neophodno da se omogući sloboda kretanja međunarodnim misijama, jer je ona garantovana Kumanovskim sporazumom, Rezolucijom 1244 i Ban Ki Munovim planom u šest tačaka.

"Na sastanku je izneta opšta ocena da probleme treba rešavati mirnim putem. Predsednik Tadić je ponovio stav da Kforu, ali i Euleksu treba omogućiti slobodan prolaz, uz uslov da ne prevozi pripadnike prištinskih institucija", naveo je on.

Ministar je dodao da se nada da će se razgovori predstavnika Srba sa severa i Kfora i Euleksa nastaviti i da će se pronaći rešenje koje će uvažiti legitimne interese Srba i omogućiti međunarodnim misijama nesmetano kretanje na severu Kosova, uz poštovanje statusne neutralnosti.

On je još jednom apelovao na Kfor i Euleks da ne koriste silu, jer se time problemi ne rešavaju već produbljuju.

Tadić: Što pre omogućiti slobodu kretanja

Predsednik Tadić je liderima Srba sa Kosova sinoć poručio da građani imaju puno pravo da na miran način brane legitimne interese, ali da treba da deluju u pravcu mogućih i održivih rešenja, da ne nasedaju na provokacije, a da Kforu i Euleksu što pre treba omogućiti slobodu kretanja, saopšteno je sinoć iz Kabineta predsednika.

Predsednik Tadić ponovio je stav da je potrebno u najkraćem roku omogućiti normalno snabdevanje jedinicama Kfora i u tu svrhu i njihovo nesmetano kretanje, kao i omogućiti nesmetano kretanje Euleksa po putevima na severu Kosova, uz uslov da ne prevoze pripadnike prištinskih institucija.

Tadić je, kako se navodi, predstavnicima Srba sa severa predočio da takav stav proizilazi iz Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu, Rezolucije 1244 SB UN, kao i iz Plana od šest tačaka generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, koji je odobrio SB UN.

Sastanku sa predsednikom Tadićem, prisustvovali su predsednici opština Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan - Krstimir Pantić, Branko Ninić, Slaviša Ristić i Dragiša Milović, načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković, predsednici četiri skupštine opštine, šef beogradskog pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović i ministar za Kosovo Goran Bogdanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Četvorica o sudbini

Izvor: RTV Pink, 24.Okt.2011

Sutra sednica skupština opština sa severa Kosova . . . Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić najavio je danas, obraćajući se građanima na barikadi u mestu Jagnjenica, da će sutra biti održana zajednička sednica skupština opština severa Kosova na kojoj će biti prenete poruke državnog...

Nastavak na RTV Pink...

Barikada: Pokažite da ste pacifisti

Izvor: B92, 24.Okt.2011

Zvečane -- Srbi koji u selu Jagnjenica dežuraju na barikadi, bacili oko 17 sati letke u pravcu nemačkih vojnika Kfora. Poručuju im da ostave oružje i idu svojim kućama..."Srbi su ovde na svojoj zemlji, čuvaju svoje porodice i ne ugrožavaju nikoga. Pokažite da ste pacifisti a ne fašisti", piše...

Nastavak na B92...

Sa Tadićem dogovoreno o Kforu, o Euleksu ne

Izvor: Glas javnosti, 25.Okt.2011, 07:03

ZUBIN POTOK - Slaviša Ristić, predsednik opštine Zubin Potok, obratio se oko 11.15 sati okupljenima na barikadi u Jagnjenici i saopštio im da će u utorak biti održane sednice sve četiri severnokosovske Skupštine opštine, na kojima će odbornicima biti saopšteno šta je sve dogovoreno na sastanku...

Nastavak na Glas javnosti...

Sastanak čelnika 4 srpske opštine na sjeveru Kosova ponovo prolongiran

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Okt.2011

Predsjednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić rekao je novinarima da će danas u ovoj opštini biti održana zajednička sjednica odbornika četiri srpske opštine i da će na dnevnom redu biti razmotreno pitanje preporuka predsjednika Srbije Borisa Tadića. Naknado je sjednica ipak otkazana. Umjesto...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.