Riker: Nema podele Kosova

Izvor: Southeast European Times, 18.Avg.2011, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Riker: Nema podele Kosova

Američki diplomata pridružio se stavu Francuske i Nemačke i odbacio podelu Kosova

18/08/2011

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 18.8.2011.

Podela Kosova ne dolazi u obzir i Priština ima legitimno pravo da upravlja severom, izjavio je u sredu (17. avgusta) zamenik američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Filip Riker.

Kosovo je suverena i nezavisna zemlja i ima pravo da proširi svoju vlast >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << na čitavu zemlju“. rekao je on novinarima posle sastanka sa premijerom Hašimom Tačijem u Prištini. „Ovde se radi o vladavini prava, koja je fundamentalni koncept ne samo ovde, već i u čitavoj Evropi.“

„Ono što je potrebno uraditi jeste da se stane na put bezakonju na severu i bilo kom drugom delu Kosova i regiona“, rekao je Riker i dodao da će od toga korist imati građani. „Potrebno je usredsrediti se na uspostavljanje pravne države i institucije vlade kako bi se građanima pomoglo da žive produktivnije, prosperitetnije i bezbednije, pošto na to imaju pravo kao državljani ove zemlje.“

Što se tiče ideje o podeli većinski srpskih enklava na severu od ostatka Kosova, Riker kaže da se to ne razmatra.

„Videli smo u drugim zemljama u regionu da su granice određene; neće biti promene granica“, rekao je američki diplomata. „Američka politika je veoma jasna po tom pitanju. Naše kolege, među kojima nemački ministar spoljnih poslova, takođe su bile veoma jasne po tom pitanju“, rekao je Riker. Nemački ministar Gvido Vestervele rekao je početkom meseca da će se njegova zemlja usprotiviti svakom pokušaju podele.

„Nama je jasno da su situacija i teritorijalni integritet ovog regiona odlučeni; to znači da o tome više nećemo razgovarati“, rekao je Vestervele. On je potvrdio i da će nemačka kancelarka Angela Merkel preneti istu poruku tokom posete Beogradu kasnije krajem ovog meseca.

Na sličan način, francuski ambasador na Kosovu Žan Fransoa Fitu isključio je mogućnost izdvajanja severa.

„Neće biti podele“, rekao je on. „Ono što je važno je primena Ahtisarijevog plana, borba protiv krijumčarenja i organizovanog kriminala, uspostavljanje vladavine prava i aktivnosti na integraciji Kosova u EU.“

Prema rečima kosovskog političkog komentatora Belulja Bećaja, Rikerove i izjave drugih diplomata predstavljaju „pojašnjenje stava međunarodne zajednice prema teritorijalnom integritetu Kosova i njegovom suverenitetu“.

On je rekao da EU nije zauzela jedinstven stav o Kosovu i da se to odrazilo na krizu na severu, kao i na aktuelno pitanje priznavanja nezavisnosti. „To je dovelo do nejasnoća i konfuzije“, kaže Bećaj za SETimes.

Tači je, na drugoj strani, obećao da će nastaviti napore na uspostavljanju vlasti institucija u Prištini i da će „učiniti sudove funkcionalnim, ukinuti kriminalne strukture i boriti se protiv ostalih negativnih pojava u tom delu teritorije Republike Kosovo“.

„To ide u korist svih građana Kosova, bez obzira na nacionalnost. To je u najboljem interesu ekonomskog razvoja, integracije, mira i stabilnosti u regionu“, izjavio je premijer u sredu.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.