Rešenje za Kosovo uz ustupke obe strane

Izvor: RTS, 15.Jan.2013, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rešenje za Kosovo uz ustupke obe strane

Srbija može da razgovara i o stolici za Kosovo u Ujedinjenim nacijama, ali u tom slučaju i Priština mora nešto da da, kaže Ivica Dačić. Premijer ističe da je Srbija spremna na kompromisno rešenje, ali napominje da obe strane moraju da budu spremne na ustupke. Dačić smatra da je predstojeći sastanak sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem važan, ali da nije istorijski.

Premijer Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ivica Dačić poručio je da Srbija može da razgovara i o stolici za Kosovo u Ujedinjenim nacijama ali da u tom slučaju i Priština mora nešto da da, prenosi Tanjug.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da je njegov predstojeći sastanak sa

premijerom Hrvatske Zoranom Milanovićem važan i precizirao da Milanović neće razgovarati sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Dačić je novinarima u Palati Srbija rekao da sastanak neće biti istorijski, ali da će se posle zahlađenja učiniti korak ka normalizaciji odnosa.

Prema njegovim rečima, razgovaraće se o bilateralnoj i regionalnoj saradnji, ekonomskim pitanjima, rešavanju otvorenih pitanja Beograda i Zagreba, kao i saradnji u procesu evropskih integracija, jer Hrvatska podržava put Srbije ka Evropskoj uniji.

Dačić je napomenuo da se radi o radnoj poseti i da će, osim susreta dva premijera biti održan i radni sastanak članova dve Vlade.

Premijer Ivica Dačić rekao je da od ministra pravde očekuje da ga obavesti o tome kad ističu rokovi za uklanjanje spomenika u centru Preševa i merama koje je Ministarstvo pravde preduzelo kako bi policija obavila svoj posao ako spomenik ne bude uklonjen.

Dačić je naglasio da država Srbija neće provocirati sukobe, ali isto tako neće dozvoliti ni otvorene provokacije i dodao da svako strpljenje ima granica.

Premijer je podsetio da na jugu Srbije ima više od 20 sličnih spomenika, ali da se oni nalaze kraj puta ili na grobljima i da je jedino u Preševu on postavljen na javnoj površini ispred opštine u centru grada.

"Da li je dozvoljeno da se ovako provocira država Srbija. Ne može u Njujorku da bude postavljen spomenik Al Kaidi, pa ne može ni u Srbiji ovakav spomenik", rekao je Dačić i ponovio da bi bilo najbolje da Albanci sa juga Srbije taj spomenik sami prenesu na drugu lokaciju.

"Možemo da se dogovorimo o svemu. Mi ne bežimo od toga, nije sporno. Mi tražimo sveobuhvatan dogovor ali da bi se on dobio mora nešto da se da", poručio je premijer u izjavi novinarima u palati Srbije i upitao:

"Šta oni misle, da mi treba da damo sve", rekao je Dačić novinarima u "Palati Srbija" posle potpisivanja sporazuma o pružanju pomoći Švedske srpskom Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Premijer je rekao da je Srbija za sveobuhvatno rešenje, ali da ako se ono ne želi onda o stolici u Ujedinjenim nacijama ne možemo da razgovaramo.

Premijer Srbije je rekao da je Srbija spremna na kompromisno rešenje ali da onda obe strane moraju da budu spremne na ustupke.

"Oni nas pritiskaju preko Evropske unije, a mi im ne damo u Ujedinjene nacije. I šta, treba li tako da se ćeramo godinama", upitao je premijer.

Dačić je rekao da upravo to ističe na svakom sastanku koji u Briselu pod pokroviteljstvom visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton vodi sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

Tači ne može da odlučuje o temama sastanka 

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Rezoluciju o Kosovu i Metohiji već predao visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton, koja posreduje u dijalogu Beograda i Prištine, i poručio da ne može Hašim Tači da odlučuje o čemu će da se govori na sastanku.

Dačić je novinarima u Palati Srbije, povodom Tačijeve izjave da neće dozvoliti da se Rezolucija nađe na pregovaračkom stolu, rekao da se radi o izjavi za unutrašnju upotrebu.

On je naglasio da je i sama Eštonova rekla da će krenuti razgovori o paralelizmu institucija i posebnosti Srba i da se stoga o Rezoluciji i Platformi, koje su zapravo predlog Srbije kako treba ići dalje, mora razgovarati. "Te teme se ne mogu izbeći", naglasio je premijer Srbije.

Premijer Srbije je najavio da će teme nove runde dijaloga, koja je zakazana za 17. januar, biti rešenje za funkcionisanje administrativnih prelaza i analiza primene drugih postignutih sporazuma, ali da je sama Ešton najavila da će se takođe otvoriti pitanja paralelizma institucija i posebnosti Srba.

"Kad kažem posebnost Srba mislim na to da je svima jasno da se mora pronaći rešenje koje čak i po ranijim izjavama evropskih zvaničnika govori o posebnom regionu", rekao je Dačić i dodao da će o tome tek početi da se razgovara, a da je plan Eštonove da to bude tema do leta.

Premijer Srbije je rekao i da je ono što se pominje u Rezoluciji i Platformi zapravo predlog Srbije kako da se krene dalje.

"Ako razgovaramo o tome (o paralelizmu i posebnosti Srba) mi moramo da kažemo šta u stvari predlažemo. U Rezoluciji, Platformi i svemu što smo pričali u vezi sa tim nalazi se naš pogled na to kako treba ići dalje", rekao je Dačić.

Nema sukoba sa Vučićem

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da su netačne priče o tome da između njega i prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića postoji sukob oko izbora direktora policije i naglasio da će postupak izbora prvog čoveka policije biti uskoro završen.

"Tu nema problema i dilema. Smešna je priča da postoji sukobljavanje u tom smislu da je neko za jednog, a neko za drugog kandidata. Na isti način kao što je izabran (aktuelni direktor Milorad) Veljović tako će biti izabran i novi", rekao je premijer., naglašavajući da nijedna reč u formalnom postupku izbora direktora nije promenjena.

Dačić je naglasio da postoji jasno utvrđena procedura u kojoj konkursna komisija predlaže tri kandidata, od oko 20 prijavljenih, a da on predlaže jednog kandidata.

"Ako smatram da nijedan od to troje nije dobro rešenje ne moram nijednog da predložim", objasnio je Dačić.

JSO nije pretnja 

Premijer i ministar unutrašnjih poslova odbacio je kao "glupost" saopštenje koje je poslala rasformirana jedinica JSO, istakavši da ne može da bude reč o ozbiljnoj pretnji.

"Kako raspuštena formacija može da izdaje saopštenje. Isto tako to može da učini i raspuštena Hitlerova vojska. Zato molim medije da razlikuju šta je važno, a šta ne", rekao je Dačić.

Na pitanje da li sva dešavanja u vezi sa spomenikom u Preševu doživljava kao pretnju Dačić je odgovorio: "To je reakcija na Jutjub pretnje Albanaca. Bolje da se drže penzije".

Dačić je podsetio da je ranijom odlukom JSO rasformiran i da je veliki deo njihovih pripadnika ostao u MUP-u, Žandarmeriji, specijalnim jedinicama i običnoj policiji, a da je deo ostao bez posla. "Ne može biti reč o ozbiljnoj pretnji", rekao je Dačić.

Kako su preneli mediji, juče se na internetu pojavilo navodno saopštenje rasformirane Jedinice za specijalne operacije u kome se preti Albancima s juga Srbije u slučaju sukoba zbog uklanjanja spomenika OVPMB u Preševu.

Za sada nema potvrde autentičnosti saopštenja. U saopštenju, koje se pojavilo na društvenim mrežama i sajtovima pojedinih desničarskih oganizacija, stoji da će kosovski Albanci "goreti u paklu", a da će im pripadnici rasformirane JSO "obezbediti put do pakla".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Dačić: I Priština nešto mora da da

Izvor: RTV Pink, 15.Jan.2013

. . . Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je da Srbija može da razgovara i o stolici za Kosovo u UN ali da u tom slučaju i Priština mora nešto da da.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.