Referendum na severnom Kosovu izazvao žestoke reakcije

Izvor: Southeast European Times, 11.Feb.2012, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Referendum na severnom Kosovu izazvao žestoke reakcije

Srbi na severnom Kosovu održaće neobavezujući referendum sledeće nedelje i na njemu izneti svoj stav prema kosovskim institucijama.

11/02/2012

Ivana Jovanović i Linda Karadaku iz Beograda i Prištine -- 11.2.2012.

Referendum neće puno koštati, samo oko 1.000 evra za štampanje listića, ali njegov uticaj mogao bi da bude ogroman. Ukupno 40.000 građana -- većinom Srba -- biće upitano da li žele da prihvate institucije Kosova.

To jednostavno >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << pitanje ugrožava odnose između zvaničnika u Srbiji i na severnom Kosovu.

Srpski državni sekretar za Kosovo Oliver Ivanović izjavio je za SETimes da se njegovo ministarstvo ne slaže sa održavanjem referenduma, ali neće pokušati da ga blokira.

„To može da ima ozbiljne negativne posledice, s obzirom da Srbi odbijaju da se povinuju Vladi Srbije, za koju tvrde da je jedina vlast koju priznaju. Već su rekli 'ne' institucijama u Prištini svojim bojkotom izbora u Prištini.“

„Ovaj referendum je potpuno nepotreban, jer se rezultat unapred zna. Očigledno je da je ovo politički čin određenih političkih stranaka“, kaže za SETimes Dejan Radenković, potpredsednik parlamentarnog odbora za Kosovo.

„Referendum je savetodavan, a ne izvršan, pa neće imati bilo kakav pravni uticaj“, rekao je za SETimes Marko Prelec, direktor Međunarodne krizne grupe za Balkan.

Najveći deo zabrinutosti, ističe on, dolazi iz Beograda, „koji tretira referendum kao pretnju svojim izgledima da dobije status kandidata za EU. Ali, ako bude održan i rezultati budu onakvi kakvi se očekuju, imaće politički uticaj, neku vrstu poziva na buđenje, koji podseća ljude kako Srbi na severu Kosova vide stvari, koliko su oni protiv integracije“.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi slaže se da referendum neće imati „pravni efekat“. Ipak, dodaje da je „on ilegalan“.

„Rezultati će biti određeni onako kako odgovara organizatorima. To je interni sukob političkih predstavnika“, koji će, kako je rekao za SETimes, naneti štetu nastojanjima Srbije za prijem u EU.

Krstimir Pantić, gradonačelnik najveće srpske opštine Severna Mitrovica, kaže da je konačni cilj referenduma da se ubede međunarodna zajednica i drugi da Srbi ne žele da funkcionišu u albanskim institucijama i da nikada neće pristati da žive na nezavisnom Kosovu.

„Albanci, u ovom slučaju, nemaju svoje sudove, niti kontrolišu teritoriju; [niti imaju] jasno definisane granične linije, s obzirom da administrativne linije [na prelazima] Jarinje i Brnjak ne funkcionišu, jer ljudi koriste alternativne puteve.“ Referendum, kaže on za SETimes, predstavlja „prepreku“ uspostavljanju nadležnosti na severnom Kosovu.

Mentor Vrajoli, istraživač u Kosovskom centru za bezbednosne studije, slaže se da će to imati „negativne posledice po Kosovo“.

„Održavanje ovog referenduma samo polarizuje situaciju koja je stvorena na ovom delu Kosova“, kaže Vrajoli za SETimes, dodajući da će to proizvesti dalje međuetničke tenzije, pogoršati bezbednosnu situaciju i ugroziti budućnost tehničkog dijaloga Kosovo-Srbija. Razgovori bi mogli da propadnu, kaže on, „ako Srbija na direktan ili indirektan način pokuša da legitimizuje ovaj referendum“.

Kosovski analitičar i univerzitetski profesor Beljulj Bećaj kaže da je referendum pokušaj da se taj deo teritorije zadrži pod kontrolom srpske države, „isto koliko je i bojno polje, koje će opredeliti srpske birače na budućim izborima [u Srbiji]".

„Najbolje izglede za pobedu ima [Tomislav] Nikolić, sa srpskom opozicijom, jer oni kontrolišu tri od četiri severne opštine“, kaže Bećaj za SETimes. Mada neobavezujući, referendum će pokazati „de-fakto političku volju, koja će biti uzeta u razmatranje od strane međunarodne zajednice“.

Kosovski analitičar Ramadan Iljazi kaže za SETimes da, legitiman ili ne, referendum „predstavlja test za kosovske državne institucije, jer je referendum -- u principu -- demokratsko sredstvo“.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.