Redžepi: Očekujem da će deo barikada biti uklonjene do zime

Izvor: Blic, 02.Nov.2011, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Redžepi: Očekujem da će deo barikada biti uklonjene do zime

Priština - Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Režepi izjavio je danas da očekuje da će deo barikada biti uklonjen do zime i dodao da se Priština neće direktno mešati u taj proces, jer je uspostavljanje slobode kretanja u rukama Kfora.

- Mislim da će barikade biti uklonjene do zime, ne sve, ali bi bar većina trebalo da se skloni - kazao je Redžepi u intervjuu za Glas Amerike.

Redžepi je podsetio da je sloboda kretanja medjunarodni standard i da treba >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da važi za sve - za Kfor, Euleks, kosovske institucije i sve gradjane.

- Dogovorili smo se da na uklanjanju barikada prvenstveno radi Kfor, da ne dodje do politizacije problema, jer ukoliko Vlada Kosova preduzme neke mere one će se protumačiti politički - kazao je on.

Redžepi je kazao da je uklanjanje barikada u toku, da Kfor ima snage da to obavi za dan-dva, ali da želi da to učini postepeno.

Prema njegovim rečima, barikade su paradoksalne jer zagorčavaju život običnim ljudima u severu bez obzira na etničku zajednicu.

- One su rezultat interesa raznih kriminalnih grupa, a isto tako i nekih radikalnih političara koji nemaju najbolju koordinaciju sa Beogradom - kazao je Redžepi i dodao da većinu opštinskih lidera čine članovi Demokratske stranke Srbije ili Srpske napredne stranke.

Redžepi je dodao da je samo jedan čelnik opštine iz Demokratske stranke ali da je zato njegov pomoćik, radikal, mnogo jači.

One ocenio da sloboda kretanja mora da se obezbedi što pre i zato što je prevoženje carinika helikopterom skupo.

- Euleks plaća te helikoptere po satu i dosta je skupo. Ulazimo u zimski period kad helikopteri ne mogu stalno da se kreću, tako da sloboda kretanja mora što pre da se uspostavi - kazao je on.

Režepi je dodao da očekuje da osumnjičeni za ubistvo kosovskog policajca Envera Zumberija, protiv kojih su raspisane Interpolove poternice, budu uhapšenih i isporučeni Kosovu.

To je sad obaveza i Srbije i Crne Gore. Bilo gde da su, nakon te poternice Interpola oni su obavezni da ih uhapse i prebace na Kosovo, zaključio je kosovski ministar.

Povezane vesti: Redžepi: Priprema se plan za uklanjanje barikada na severu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.