Raseljeni Srbi na zadušnicama u Đakovici

Izvor: RTS, 01.Nov.2014, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raseljeni Srbi na zadušnicama u Đakovici

Nekoliko desetina raseljenih Srba iz Đakovice obišlo na zadušnice pravoslavna groblja u selima Piskote i Petrovac i Crkvu Uspenja Bogorodice u tom gradu. Porodici, čije su kuće u porušene ove nedelje, nije bilo dozvoljeno da obiđu imanje, samo nekoliko desetina metara od crkve.

Nadgrobni spomenik predaka Dragana Pekovića je među retkim nedirnutim spomenicima na groblju u Piskotama nedaleko od Đakovice. Groblje godinama nije čišćeno. Pored spomenika, na groblju je porušena >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i kapela.

Oko 300 Srba iz severne Kosovske Mitrovice jutros je na Zadušnice posetilo pravoslavno groblje koje se nalazi u južnom delu grada.

Srbi su do groblja u južnoj Mitrovici, na kome je oko 90 odsto nadgrobnih spomenika porušeno, stigli autobusima i, već treći put bez pratnje Kosovske policijske službe (KPS).

"Šta su mrtvi kome krivi. Oni su svoji na svome. Mi dolazimo da ih obilazimo, ali sve tužnije i tužnije, sve gore i gore", kaže raseljeni Đakovčanin, Dragan Peković.

Raseljeni iz Đakovice su više puta u poslednjih godinu dana pokušavali da dođu do Piskota. Nisu dobijali dozvolu lokalnih vlasti. Zato su današnji dolazak neki iskoristili da podignu nadgrobne ploče.

U još gorem stanju je pravoslavno groblje u obližnjem selu Petrovac. Na njemu je oko 200 grobova. Od rata, nijednom nije očišćeno. Održavanje grobalja je posao lokalne vlasti u Đakovici, koje su ove nedelje porušile pet kuća porodice Stefić u centru grada.

Zora Stefić, koja je na Zadušnice došla sa drugim raseljenim Srbima na groblje, rekla je  da njena porodica nije dobila nikakvo obaveštenje o rušenju pet kuća njene porodice niti poziv od lokalnih vlasti u Đakovici, a o rušenju je saznala preko medija.

"U Đakovici si bile četiri velike kuće porodice Stefić u kojima je pre 1999. godine živelo dvadesetak porodica. Moj svekar Kosta i njegov brat imali su jednu kuću sa dva ulaza u kojoj smo živeli moj suprug i ja sa decom, kao i drugi naši rođaci", navela je Zora Stefić.

Zora je navela da je za Stefiće Đakovica i dalje grad za koji su vezani i da bi se oni vratili u svoj grad ako se nađe neko ko će da obnovi njihove porušene kuće i ako se stvore uslovi da se konačno vrate svi raseljeni Srbi koji to žele.

Predsednica opštine Đakovica Mimoza Kusari Ljilja kaže da svako ko ima čistu savest, prvo može da vidi svoju imovinu. Neka sami odluče da li hoće da se vrate, a to mogu da urade, dodaje Mimoza Kusari Ljilja.

Stefićima međutim nije bilo dozvoljeno da obiđu imanje i ostatke porušenih kuća, na nekoliko desetina metara od crkve u centru Đakovice.

Vlasti dužne da stvore uslove za povratak raseljenih

Predstavnik Udruženja raseljenih iz Đakovice Đokica Stanojević rekao je da raseljeni mogli Srbi nisu mogli da pronađu grobove svojih predaka, jer je groblje vrlo zapušteno.

Raseljenim Đakovičanima bilo je zabranjeno da za prošle zadušnice, u februaru obiđu groblja kao i manastir Uspenja presvete Bogorodice koji se nalazi u gradu.

Đokica Stanojević istakao je da raseljeni pozivaju međunarodnu zajednicu i svet da spreče rušenje njihovih kuća i da pomognu obnovu ranije srušenih, kako bi raseljeni mogli da se vrate.

"Mi ako smo grešili, nemojmo da dozvolimo da nove generacije greše. Na zadušnice, mi odajemo poštu umrlim Đakovčanima i ujedno tražimo oproštaj za njih i za sebe", istakao je Stanojević.

U opštini Đakovica pre rata živelo oko 12.500 Srba, od kojih 174 u Petrovcu, dok je u Piskotama bilo 145 srpskih domaćinstava.

Danas u Đakovici žive samo četiri Srpkinje starice, monahinje u obnovljenom manastiru.

Posle nekoliko sati u Đakovici, grupa raseljenih Srba iz tog grada obišla je manastir Visoki Dečani i Pećku patrijaršiju.

Zadušnice u Prištini uz zapuštena groblja

I raseljeni iz Prištine, njih oko 120, obišlo je srpsko pravoslavno groblje u tom gradu da po tradiciji zapale sveće i daju daću za upokojene rođake.

Prištinski paroh Darko Marinković, koji je služio pomen upokojenima, rekao je agenciji Beta da su raseljeni Srbi na groblje došli autobusima iz Beograda i Niša.

Pravoslavno groblje obišli su i preostali Srbi koji žive u Prištini, kao i dvadesetak interno raseljenih prištinskih Srba koji već petnaest godina žive u selima centralnog Kosova, kao i u severnoj Mitrovici.

Raseljeni su se i za ove zadušnice probijali kroz korov i trnje da bi pronašli grobove svojih najmilijih pošto veći deo pravoslavnog groblja u Prištini niko ne održava.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.