Rama: Ja se ne bih ljutio na Vučića

Izvor: B92, 10.Nov.2014, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rama: Ja se ne bih ljutio na Vučića

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da on ne bi smatrao provokacijom ako bi Aleksandar Vučić izneo stav Srbije o Kosovu tokom posete glavnom gradu Albanije.

"Osećao bih se ugodno, jer bi gost imao slobodu da kaže šta god želi", rekao je Rama za AP na pitanje o tome kako bi reagovao ako bi Vučić izneo stav Srbije o Kosovu tokom posete Tirani.

Rama je danas u Beogradu izjavio da je nezavisnost Kosova realnost koju Srbija mora da prizna, na šta je njegov domaćin >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vučić rekao da nije očekivao takvu provokaciju.

Rama ekskluzivno u Vestima B92 u 20 sati

Premijer Albanije Edi Rama biće gost Vesti B92 koje su na programu u 20 sati. Zašto je rekao da Kosovo nije deo Srbije i šta je time hteo da postigne - samo su neka od pitanja koja će mu biti postavljena.

Odmah nakon intervjua sa albanskim premijerom u Vestima B92 gost će biti i Milovan Drecun, predsednik Odbora za KiM u Skupštini Srbije.

Rama je za AP rekao i da je prekinuti fudbalski meč između Srbije i Albanije u Beogradu zbog uletanja bespilotne letelice sa zastavom velike Albanije i sukoba igrača i navijača koji su usledili pokazao koliko su odnosi između dve zemlje "osetljivi i krhki".

"Zbog toga sam još više uveren u to da prava stvar koju treba učiniti jeste: komunicirati, razgovarati, složiti se i složiti se da se ne slažemo", rekao je Rama za AP.

Albanski premijer Edi Rama doputovao je u zvaničnu posetu Beogradu, prvu posetu albanskog državnika Srbiji nakon 68 godina.

Razgovor premijera Albanije Edija Rame s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem obeležila je polemika o statusu Kosova.

Premijer Albanije Edi Rama rekao je u Beogradu posle razgovora sa srpskim premijerom da je "Preševo most i da je nezavisnost Kosova neumitna realnost".

Njegov govor, mnogo duži od Vučićevog, nije prevođen u prenosu na RTS-u, a izazvao je oštru reakciju srpskog premijera, koji je rekao da je to provokacija.

Vučić je oštro odgovorio albanskom premijeru Ediju Rami na izjave o Kosovu, koje je nazvao provokacijom i incidentom.

"Neću nikome da dozvolim da nas u Beogradu ponižava, KiM su bili i ostali deo Srbije i nikada nisu imali veze sa Albanijom", kazao je Vučić pred Ramom.

Svetske agencije izveštavaju o napetoj atmosferi na konferenciji za medije srpskog i albanskog premijera, nazivajući ono što se desilo sukobom i provokacijom.

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je današnji razgovor sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem bio težak i iskren i da je dobra osnova za dalji razvoj saradnje dve zemlje.

"Razgovor je bio zdrav zato što je bio iskren", rekao je Rama na okruglom stolu u hotelu Falkenštajner u Beogradu.

On je dodao da je konferencija za novinare sa Vučićem bila "živa".

Rama je danas na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem u Beogradu izjavio da je nezavisnost Kosova realnost koju Srbija mora da prizna, na šta je njegov domaćin Vučić rekao da nije očekivao takvu provokaciju.

Rama izjavio da su sudbine Albanije i Srbije međusobno povezane i da dve zemlje treba da iza sebe ostave prošlost, u traženju bolje budućnosti u EU.

"Ne možemo više hraniti glasače zastavama, herojima, grobovima i mitovima. To je stvar prošlosti", rekao je Rama na skupu "Saradnja Albanije i Srbije" u hotelu Falkenštajner.

Rama je na skupu u obraćanju na engleskom jeziku, rekao da region već dugo živi "izgubljen u prevodu", i da napredak može da se ostvari tek kada se prevaziđe međusobni jaz.

Rama je rekao da postoji spremnost dve vlade da se okrene novi list u odnosima, i da je ovo poseban trenutak u kome se mogu oživeti odnosi Albanaca i Srba.

Rama je rekao da je Balkan više nego ikad potreban Evropi, pošto EU bez Balkana nije završen projekat.

"Naše sudbine su sve više i više povezane. Uspeh jednih u evropskim integracijama je i uspeh i drugih", rekao je Rama, i dodao da zemlje Balkana mogu biti uspešnije kao grupa nego pojedinačno.

Rama je kazao da je mir u kojem sada živimo krhak i slab, ali da odbija da misli da su međusobni "odnosi toliko slabi da ih mogu ugroziti ljudi koji žive u prošlosti".

Rama je naveo da i Albanija i Srbija, kao i druge zemlje regiona imaju slične probleme, da su privrede slabe, a budžeti mali.

"Mi smo mali, i projekcija veličine je bolest malih. Samo saradnjom se može stvoriti interesantno tržište", rekao je Rama.

On je dodao da zemlje regiona mogu prema Briselu ići po inerciji, ali da mogu zauzeti i aktivan stav, govoriti jezikom EU i tražiti mesto u Evropi, ali je naglasio da niko ne očekuje da će Albanija i Srbija zajedno nastupati.

"Videli smo kako je Evropa ranjiva. Gubitak Balkana za Evropu je veći rizik nego da ga ima sa sobom", rekao je Rama.

On je rekao da postoje "beskrajni horizonti mogućnosti" saradnje, i na srpskom dodao "bez muke nema nauke".

Na skupu je govorila i ministarka za lokalnu upravu i samoupravu Kori Udovički, koja je rekla da su Srbija i Albanija siromašni rođaci, koje niko neće hteti da poseti i investira u njih, ako nastave da generišu probleme.

Ona je rekla da problemi zahtevaju nastavak dijaloga, i istakla da nacionalni saveti nacionalnih manjina treba da budu spona i da doprinesu razumevanju dve zemlje.

Albanski premijer je na to rekao da kad je položaj nacionalnih manjina u pitanju treba pogledati okvir za Srbe na Kosovu koji je rezultat, kako je rekao, "hrabrosti i vizije u dijalogu dve zemlje".

Na skupu je govorio i ministar privrede Srbije Željko Sertić, koji je kazao da biznis veoma često ide ispred politike, kao i da je prošle godine bio odlično dočekan u Albaniji kao predsednik Privredne Komore Srbije, i da će na predstojećem najvećem sajmu u Albaniji učestvovati više od 30 kompanija iz Srbije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rama: Ne bi bila provokacija da Vučić govori o Kosovu

Izvor: Blic, 10.Nov.2014

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da on ne bi smatrao provokacijom ako bi njegov srpski kolega Aleksandar Vučić izneo stav Srbije o Kosovu tokom posete glavnom gradu Albanije, Tirani..."Osećao bih se ugodno, jer bi gost imao slobodu da kaže šta god želi", rekao je Rama za AP na pitanje o tome...

Nastavak na Blic...

Rama: Meni ne bi smetalo da Vučić u Tirani priča o Kosovu

Izvor: Press, 10.Nov.2014

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas da njemu ne bi smetalo kada bi predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić u Tirani izneo stav Beograda o Kosovu. . Albanski premijer je to izjavi američkoj agenciji Asošiejtid pres...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.