REŠENJE KRIZE MOGUĆE VEČERAS

Izvor: Kurir, 04.Avg.2011, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REŠENJE KRIZE MOGUĆE VEČERAS

ZVEČAN - Šef beogradskog Pregovaračkog tima Borislav Stefanović ocenio je da su srpski pregovarači na dobrom putu i da bi kriza na severu Kosova mogla biti okončana večeras, posle susreta sa komandantom KFOR-a generalom Erhardom Bilerom.

"Ako sa generalom Bilerom stvari budu završene do kraja, postoji realna mogućnost da večeras bude okončana kriza na severu Kosova i Metohije. Njeno rešavanje omogućilo bi nam povratak za pregovarački sto sa Prištinom", rekao je Stefanović >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << posle susreta sa predsednicima i odbornicima skupština opština na sjeveru Kosova, prenose Nezavisne.

Stefanović je naveo da su srpski pregovarači na ovom sastanku predsednicima opština i odbornicima na severu Kosova izložili sve elemente privremenog rešenja iz dogovora sa generalom Bilerom sa kojim još treba dogovoriti "neke detalje" u sa vezi protokom robe.

"Imamo dobrih rešenja i siguran sam da neće biti većih problema da bi ova kriza bila rešena sa pozitivnim ishodom koji se poklapa sa stavovima Srbije i građana na severu Kosova", istakao je Stefanović.

On je dodao da su svi na severu Kosova jedinstveni da bude pronađeno rešenje.

"Mislim da smo na dobrom putu da rešimo ovu zaista veliku krizu koja je iza sebe imala visok potencijal da do kraja naruši mir i stabilnost na ovim prostorima i da ugrozi živote građana srpske nacionalnosti na severu Kosova", istakao je Stefanović.

Stefanović i ministar Srbije za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović predstavili su sagovornicima okvirni dogovor postignut sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom.

Prema nacrtu sporazuma postignutom tokom jučeranjeg razgovora sa generalom Bilerom, predviđeno je da Kfor zadrži kontrolu nad administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak do sredine septembra, a ako bude potrebno i duže.

Blokade sa puteva biti uklonjene i sloboda kretanja ponovo uspostavljena, a vozila i kamioni do 3,5 tona težine, kao i teretna vozila sa humanitarnim pošiljkama, uključujući hranu, moći će da prođu na teritoriju Kosova nakon provere identiteta i pretresa za naoružanjem.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.