Pustošenje šuma u Medveđi

Izvor: RTS, 18.Avg.2011, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pustošenje šuma u Medveđi

Nezakonita seča šuma sve više uzima maha na teritoriji Opštine Medveđa. Počinioci ostaju nepoznati, jer su šume sa jedne, a vlasnici sa druge strane administrativne linije.

Na teritoriji Medveđe ima više od 30.000 hektara šuma, a "Srbija šume" gazduju samo jednom petinom. Ostatak je u vlasništu meštana koji sve više napuštaju ovu teritoriju, a zapostavljene šume se nezakonito pustoše.

Sijarina u Opštini Medveđa deli sudbinu ostalih planinskih sela >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na jugu zemlje. Od 800 žitelja ostalo je jedva dvadesetak. Jedni su otišli u veće gradove Centralne Srbije, drugi na Kosovo i Metohiju, a imanja i šume tek ponekad obiđu. 

Ovoga puta  zatekli su pravu pustoš.

"Ko je i koliko sekao ja ne znam, mi smo prijavili i sigurno da je reč o velikoj površini", kaže Jusen Odović koji zadnjih godina živi u Prištini.

Delija Bećirović kaže da u Opštini Medveđa ima više od hektar šume, a da su prema zapisu šumara posečena 24 stabla.

O ovom problemu najpre su upoznali predsednika opštine i uz njegovu pomoć sa nadležnima iz "Srbija šuma" izašli su na lice mesta i zatekli jednog od izvršioca.

Faik Hajdari ne krije da i pored četiri krivične prijave seče bespravno šumu, ali, kako kaže, svoju, jer ju je kupio od nekoliko rođaka.

Vlasnici prodaju i ono što nije njihovo ?

"Ja sečem i seći ću i dalje, jer to je moja šuma. Problem je što bivši vlasnici neće to sad da priznaju, zato što su prodavali i ono što nije njihovo", kaže Faik.

Haljim Odović, ujak Faika Hajdarija, tvrdi da mu on još nije isplatio ni evro za prodaju šume.

Čak 24.000 hektara šuma na ovom prostoru su u privatnom vlasništvu. Njih "Srbija šume" ne čuvaju, već samo odobravaju zahteve za seču.

"Mi smo pokrenuli proces, prebrojali stabla na ovom prostoru, šumar je ubacio podatke u knjigu panjeva, obračunata je drvna masa i šteta. O svemu smo obavestili našeg inspektora i on je pokrenuo postupak kod javnog tužioca, jer je reč o krivičnom delu", kaže Slobodan Pavlović, šef Šumske uprave u Medveđi.

Od Lebana do Kuršumlije, čak 55 kilometara duž administrativne linije su najveće površine pod šumama u Medveđi. Pustošenjem šuma do sada je isečeno na hiljade kubnih metara ogrevnog drveta.

Uništeni su kilometri seoskih puteva, a o posledicama moguće erozije tla suvišno je govoriti. Šteta za opštinu je ogromna.

"Velike količine drveta sa ovih prostora odlaze i mislim da ovde niko nikome ne polaže račune. "Srbija šume" bi trebalo da vode računa, odnosno njihovi šumari, šta se radi na terenu i kad prolaze pored takvih seča da oštrije reaguju i podnose prijave", kaže Slobodan Drašković, predsednik Opštine Medveđa.

Uništavanje prirodnih bogatstava mora se što pre zaustaviti, zato je Opština Medveđa pozvala pravosudne organe i nadležna ministarstva da reše taj problem.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.