Pupovac: Ne odbijajte ponuđeno

Izvor: B92, 23.Nov.2011, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pupovac: Ne odbijajte ponuđeno

Zagreb -- Predsednik SNV u Hrvatskoj Milorad Pupovac upozorio je da bi Srbima na Kosovu moglo da se desi isto što i u Hrvatskoj ako odbiju ponuđena rešenja.

On je Tanjugu rekao da bi najgore bilo da se Srbima na Kosovu desi ono što se desilo Srbima u Hrvatskoj, a to je da odbiju ponuđena rešenja koja im nude zaštitne mehanizme i mogućnosti.

Ta rešenja su, smatra on, bezbednija nego sadašnje stanje, koje traje već godinama i koje nije povoljno ni za Srbe, ni za Srbiju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Srpskom narodu na Kosovu je najvažnije da sagleda realne mogućnosti, kako svoje, tako i Srbije, ali i da sagleda okolnosti koje postoje u međunarodnoj zajednici. Ako to sagleda, onda će shvatiti da je za njega najvažnije da sačuva ono što ima i što je interes srpskog naroda na Kosovu. Da sačuva svoja prava i svoju ulogu i uticaj na Kosovu da Kosovo bude i srpsko, a ne kao što se počinje dešavati da Srba tamo ima sve manje i da je Kosovo sve manje srpsko", rekao je predsednik najvišeg organa srpske manjinske samouprava u Hrvatskoj.

Pupovac je ocenio posebno važnim da se s vladom Srbije i s međunarodnom zajednicom dođe do rešenja koje će Srbima jemčiti da je Kosovo i njihovo, da imaju status, uticaj i poziciju koju objektivno mogu da imaju.

"Najgore bi bilo da se Srbima na Kosovu desi ono što se desilo Srbima u Hrvatskoj, sa planom Z4, da odbiju ponuđena rešenja koja im nude zaštitne mehanizme s mogućnostima koje su bezbednije nego ovo stanje, koje traje već godinama i koje nije povoljno ni za Srbe ni za Srbiju", rekao je on.

Bitno je, smatra Pupovac, da se svi okupe oko traženja takvog rešenja koje će im nuditi bezbednost, održivost i politički uticaj i ocenjuje da Srbi na Kosovu te mogućnosti imaju.

"Koliko god da su oslabili u svim ovim godinma, još uvek su dovoljno jaki, možda i jači nego mi u Hrvatskoj. Ako nađu način kako da osmisle svoje prisustvo i svoj uticaj, onda će se vremenom osnažiti i povratiti uticaj koji su nekada imali, nažalost ne i brojnost, kao i političku važnost koju Srbi trebaju imati na Kosovu", rekao je predsednik SNV.

Plan Z4, koji su Srbima u Republici Srpskoj Krajini 1995. godine predložili izaslanici SAD, Rusije i UN, RSK nije prihvatala, jer nije predviđao njenu nezavisnost, već se zalagao za reintegraciju Krajine kao autonomije u okviru Hrvatske.

Planom Z4 bilo je predviđeno da Krajina ima svoj parlament, vladu i predsednika, pravo na svoju monetu, a obaveza centralne hrvatske banke bila bi da je štampa. Krajina je po tom planu trebalo da ima i pravo na sklapanje mnogih međunarodnih ugovora i sporazuma i na otvaranje međunarodnih predstavništava.

Nedeljković: NIsam upućen u to šta nam se nudi

"Ja mislim da Srbi na Kosovu i Metohiji bolje znaju šta je za njih povoljnije nego gospodin Pupovac. Ja uvažavam neko njego iskustvo iz nekog prethodnog perioda, međutim, Srbima na Kosovu i Metohiji se ne nudi ništa. Ja ne znam ili nisam dovoljno upućen u to šta se nudi", prokomentarisao je kratko ovaj predlog načelnik kosovskomitrovičkog okruga Radenko Nedeljković za B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.