Protest u Peći zbog demarkacije sa Crnom Gorom

Izvor: RTS, 27.Avg.2016, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest u Peći zbog demarkacije sa Crnom Gorom

U Peći će danas biti održan protest zbog vladinog predloga o demarkaciji granice Kosova sa Crnom Gorom.
Građanima će se na skupu pridružiti i aktivisti i predstavnici opozicionih stranaka kosovskih Albanaca.
Razgraničenje sa Crnom Gorom godinu dana blokira politički život na Kosovu.
Opozicija se protivi vladinom predlogu, tvrdeći da njime Kosovo ostaje bez osam hiljada hektara teritorije, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i da je neprihvatljivo da se demarkacija obavi po Ustavu iz '74 godine, bivše SFRJ.
Prema opoziciji, za razgraničenje treba poštovati granice utvrđene posle drugog svetskog rata.
Opozicija je protest zbog demarkacije najavila i prvog septembra u Prištini, za kada je vladajuća većina najavila skupštinsku sednicu, u nameri da verifikuje vladin predlog o demarkaciji. Crna Gora je sporazum o demarkaciji usvojila još prošle godine.
Kosovski predsednik Hašim Tači kaže da sporazum sa Crnom Gorom o demarkaciji mora biti ratifikovan u Skupštini prvog septembra.
Demarkacija granice sa Crnom Gorom, jedan je od uslova da Kosovo dobije viznu liberaliziciju sa zemljama Evropske unije.
U poslednjih 20 dana Prištinu su zbog demarkacije potresla dva bombaška napada. Prvi je izveden granatom iz ručnog bacača, kada je pogođena zgrada skupštine, a drugim je ručnom bombom napadnuta zgrada javnog servisa RTK.
U tim napadima nije bilo povređenih.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Komisija za demarkaciju demantuje tvrdnje opozicije

Izvor: RTS, 27.Avg.2016

Komisija za demarkaciju kosovske vlade saopštila je da su u procesu demarkacije sa Crnom Gorom poštovane zakonske, administrativne i kartografske činjenice koje demantuju tvrdnje opozicije da je Crna Gora dobila više teritorije. ...

Nastavak na RTS...

Protest Albanaca u Peći protiv demarkacije

Izvor: Blic, 27.Avg.2016

Nekoliko hiljada Albanaca protestovalo je danas u Peći protiv demarkacije sa Crnom Gorom, uz poruku da neće dozvoliti da se kosovska zemlja poklanja Crnoj Gori...Protest je organizovao opozicioni Pokret Samoopredeljenje, koji tvrdi da je u procesu demarkacije Podgorica dobila deo teritorije Kosova...Demonstranti...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.