Protest na Kosovu: Kamenje i suzavac, povređeno 19 pripadnika policije

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Jan.2015, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest na Kosovu: Kamenje i suzavac, povređeno 19 pripadnika policije

Kosovska policija saopštila je da je na protestima u Prištini povređeno 19 pripadnika policije, kao i da su privedena 22 demonstranta.

Nekoliko hiljada građana učestvovalo je u šetnji ka zgradama Vlade i Skupštine Kosova kako bi iskazali nezadovoljstvo povodom situacije sa kombinatom Trepča.

Pojedini učesnici protesta su kamenjem gađali zgradu Vlade Kosova, kao i pripadnike Kosovske policije. Policija je reagovala i bacila suzavac, jer su demonstranti počeli >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da demoliraju i obližnje kafiće i restorane.

Napadnuti su i srpski novinari koji su izveštavali sa ovog događaja, među njima i naš dopisnik.

Lider Pokreta "Samoopredeljenje" Aljbin Kurti je sa protesta u Prištini zatražio od premijera Kosova Ise Mustafe da do ponedeljka u 16 časova razreši aktuelnoig ministra za povrartak i zajednice Aleksandra Jablanovića.

Kurti je Mustafi uputio ultimatum nakon što je od demonstranata zatražio da se dizanjem ruke izjasne o tome da li Jablanović treba da podnese ostavku, što su okupljeni i učinili.

Na protestu je zatraženo i da Vladu napusti bivši premijer i sadašnji ministar spoljnih poslova Hašim Tači.

Učesnicima protesta obratile su se i predstavnice Udruženja majki nestalih i ubijenih Albanaca tokom sukoba na Kosovu.

Jedna od parola koja se izdvajala je i "Isu damo, Kosovo ne damo".

Protest je zvanično završen, ali mnogi učesnici sa celog Kosova još nisu otišli sa Trga Ibrahima Rugove i Skenderbega.

Kako su juče pojedini mediji pisali, protest je i protiv posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Kosovu koja se dogodila 14. januara ove godine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.