Proširenje vojne saradnje Makedonije i Kosova

Izvor: Southeast European Times, 14.Okt.2013, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proširenje vojne saradnje Makedonije i Kosova

Novim bilateralnim sporazumom uspostavlja se okvir za zajedničku vojnu obuku i aktivnosti vezane za bezbednost.

14/10/2013

Miki Trajkovski za Southeast European Times -- 14.10.2013.

Planovi Makedonije i Kosova za unapređivanje vojne saradnje ojačaće, kako se očekuje, mir i stabilnost u regionu, te pomoći integraciju obe zemlje u NATO, kažu eksperti.

Zemlje su ovog meseca potpisale bilateralni sporazum koji uključuje zajedničke vojne vežbe >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << i sastanke bezbednosnih eksperata. Makedonija će takođe staviti Kosovu na raspolaganje svoje regionalne centre za vojnu obuku.

Objekti za obuku uključuju vojni poligon Krivolak, pilotski centar za obuku, kao i Partnerstvo za mir. Makedonska vojna akademija u Skoplju nastaviće da prima kosovske oficire, zajedno sa oficirima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine (BiH) i Crne Gore.

„Nastavljamo da pružamo podršku Kosovu i njegovom ministarstvu snaga bezbednosti u izgradnji sposobnosti za uspostavljanje potrebne [vojne] formacije precizirane u planu Martija Ahtisarija“, rekao je makedonski ministar odbrane Talat Džaferi.

Džaferi je takođe rekao da će Makedonija podržati učešće Kosova u svim regionalnim inicijativama u kojima učestvuje Makedonija.

Sporazum doprinosi integraciji obe zemlje u NATO, rekao je ministar kosovskih bezbednosnih snaga Agim Čeku.

„Uvereni smo da su produbljena saradnja, usklađena politika i koordinisane odluke najbolji način za izgradnju regionalnog mira i stabilnosti“, rekao je Čeku.

Zvaničnici su rekli da je sporazum deo nastojanja Makedonije da unapredi odnose u regionu, kao i sa zemljama članicama NATO-a, kroz regionalne inicijative. Za ovu godinu je zakazano osamnaest zajedničkih vojnih aktivnosti, uključujući obuku u vojnom zdravstvenom centru i sastanke eksperata za kompjutersku bezbednost.

„[Potpisivanje sporazuma] pokazuje da je faza nepoverenja i skepticizma prevaziđena. Došli smo do faze u kojoj Kosovo i Makedonija postaju partneri, odnosno saveznici“, rekao je za SETimesRizvan Sulejmani, potpredsednik skopskog tink-tenka Severnoatlantski savet Makedonije.

Vojna i bezbednosna saradnja vrlo je važna, jer ni Kosovo ni Makedonija nemaju dovoljno jake vojske da se brane, kaže profesor Univerziteta u Prištini Nedžmedin Spahiju.

„Zato dve zemlje treba da sarađuju kako bi se što bolje integrisale u NATO. Zašto vojna baza Bondstil na Kosovu ne bi postala centar za obuku obe vojske?“ kaže Spahiju.

Sulejmani se slaže, navodeći da dve zemlje mogu da stoje rame uz rame u slučaju potrebe.

„Ali, Kosovu je potrebna pomoć Makedonije, jer Makedonija daleko prednjači kada su u pitanju odbrambene reforme i reforme potrebne za članstvo u NATO-u, dok je Kosovo na početku uspostavljanja svojih snaga bezbednosti“, rekao je Sulejmani.

Sulejmani dodaje da bi saradnja mogla da bude posebno korisna ako Makedonija bude obučavala vojne oficire sa Kosova.

„To će svakako značiti tešnju saradnju, jer, ako vojske sarađuju, onda postoji potreba i za saradnjom političara“, rekao je Sulejmani.

Kako će nedavno potpisani bilateralni vojni sporazum unaprediti saradnju Makedonije i Kosova? Dodajte komentar u prostoru ispod teksta.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.