Priština želi formiranje ZSO, Beograd nema političku volju za to

Izvor: BKTV News, 20.Feb.2017, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Priština želi formiranje ZSO, Beograd nema političku volju za to"

Priština želi da reši pitanje formiranja Zajednice srpskih opština, ali zabrinjava nesaradnja srpskih predstavnika, izjavio je danas u Zagrebu kosovski ministar spoljnih poslova Enever Hodžaj, prenosi Hina.

"Želimo da se to pitanje reši, ali izostanak srpskih predstavnika pokazuje da Beograd nema političku volju za to", kazao je Hodžaj nakon sastanka sa hrvatskim šefom diplomatije Davorom Ivom Štirom.

Prema Hodžajevim rečima, osnivanje takve zajednice mora >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << se sprovesti "na temelju propisa i ustava Kosova", bez ijednog elementa odstupanja, odnosno "bilo čega što bi bilo izvan onoga što je predviđeno sporazumom iz Brisela i Ahtisarijevim planom".

"Nema govora da bi ZSO imala bilo kakva izvršna ovlašćenja. Želimo integrisati srpsku zajednicu u skladu s Ahtisaarijevim planom i kosovskim ustavom", kazao je Hodžaj i dodao da se nada povratku srpskih predstavnika u parlament.

On je dodao i da je neprihvatljivo osnivanje ZSO, koja bi bile "produžena ruka Srbije".

Hodžaj je dodao i da osnivanje kosovskih oružanih snaga mora biti "proces međunarodne zajednice koja se na to obvezala".

"Ovde se radi o kompletiranju samog Ahtisaarijevog plana zaokruživanja kosovskog suvereniteta", rekao je Hodžaj.

Upitan da prokomentariše pismo albanskih i hrvatskih ministra obrane generalnom sekretaru NATO-a u kojem je izražena zabrinutost za sigurnost i stabilnost na Kosovu, Hodžaj je rekao da Kosovo gleda na Hrvatsku i Albaniju kao na zemlje koje imaju ulogu u stabilizaciji regiona.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.