Priština protiv Fejtovih predloga

Izvor: B92, 11.Sep.2011, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština protiv Fejtovih predloga

Priština -- Predstavnici institucija na Kosovu su odbacili mogućnost da sever Kosova dobije autonomni status kao Katalonija u Španiji.

Predlog o kojem je dan ranije govorio šef Međunarodne civilne kancelarije Piter Fejt nije naišao na podršku predstavnika institucija Kosova.

Šef kosvske diplomatije Enver Hodžaj je u intervijuu za italijansku agenciju ANSA rekao da je paket Ahtisarija jedino rešenje koje može obezbediti stabilnost na Balkanu.

Profesor međunarodnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prava Afrim Hoti je ocenio da kosovskim Srbima nikakav drugi plan ne garantuje veća prava od onih predviđenih u paketu međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija.

"Ni Katalonija niti drugi regioni ne mogu imati elemente koji mogu poboljšati poziciju Srba više od onoga što predviđa plan Ahtisarija. Sve to može poslužiti kao političke igre i kao opcije ili alternative u procesu rešavanja pitanja ovog dela Kosova", rekao je Hoti za Koha ditore.

On smatra da se paket Ahtisarija ne treba dirati, jer ne mogu da se imaju u vidu samo interesi Srba, pošto bi otvaranje tog paketa omogućilo istovremeno i otvaranje pitanja vezanih i za Albance.

Takođe ne treba zaboraviti da je ovaj paket bio bolan i za Albance, kazao je Hoti.

Iako je model Katalonije spomenuo šef Međunarodne civilne kancelarije Piter Fejt predstavnici ovog tela smatraju da rešenje treba tražiti u okviru predloga Ahtisarija i da treba pronaći načine za njegovo sprovođenje.

"Plan Ahtisarija ostaje osnova za strukturu i funkcionisanje nezavisne države Kosovo uključujući i njene severne opštine i zaštitu kulturnog i verskog nasleđa na Kosovu", rekao je portparopl MCK, Dren Seljimi, isticćući da MCK radi sa Vladom i građanima Kosova da bi se pronašao najefikasniji i nastabilniji načina za ostvarivanje plana.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Priština odbacuje "katalonski model"

Izvor: Vesti-online.com, 11.Sep.2011

Predstavnici institucija i stručnjaci međunarodnog prava na Kosmetu su odbacili mogućnost da sever Kosova nastanjen većinskim srpskim stanovništvom dobije autonomni status kao Katalonija u Španiji...Predlog o kojem je dan ranije govorio šef Međunarodne civilne kancelarije Piter Fejt nije naišao...

Nastavak na Vesti-online.com...

Ahtisari 'brani' Jarinje i Brnjak

Izvor: Press, 12.Sep.2011, 00:06

Samouprava - Po ovom planu sever Kosova ima pravo na regionalnu autonomiju. Katalonija - Piter Fejt predlaže da se taj plan dopuni, a i u Beogaradu sve više pristalica nestatusnog dela

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.