Prevazilazi Ramine intelektualne sposobnosti

Izvor: B92, 03.Jul.2023, 11:05

"Prevazilazi Ramine intelektualne sposobnosti"

Bivši ambasador Albanije pri UN Agim Nešo Ramin predlog o tzv. Kosovu vidi kao "veoma opasan predlog" i da predstavlja prekoračenje ovlašćenja.

Naime, albanski premijer Edi Rama predložio je održavanju međunarodne "konferencije" o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine na osnovu francusko-nemačkog plana.

Bivši diplomata Nešo opasnost vidi u mogućnosti da se Srbima da prilika da razgovaraju o "zatvorenim istorijskim pitanjima", a pokušaj da se Rama nađe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u aktivnoj ulozi nekog ko rešava nacrt statuta ZSO i predlaže da se strane u dijalogu zatvore dok se ne postigne dogovor - "prevazilazi njegove intelektualne sposobnosti".

"Kosovsko pitanje zatvoreno je još 1999. i 2008. godine. Ideja premijera Edija Rame o međunarodnoj konferenciji za 'Kosovo' i Srbiju je neprihvatljiva. To su ideje koje samo služe srpsko-ruskim projektima za nove geopolitičke promene na Balkanu. Rama nema intelektualne sposobnosti da osmišljava takve projekte i da se bavi međunarodnim odnosima i pravom. Njegove ideje ne služe nacionalnim interesima", rekao je Nešo koji je služio u UN u godinama kada su se dešavale istorijske promene na KiM, od 1997-2006. godine.

Nekadašnji albanski ambasador kaže da ZSO predstavlja još jedno oruđe u rukama predsednika Srbije Aleksandra Vučića u svrhu održavanja veštačkog sukoba na severu 'Kosova'.

"Pitanje projekta udruživanja nema nikakvu vrednost, to što je Rama predstavio je jednostavno davanje kiseonika Vučiću koji želi da realizuje svoje projekte, ali ne i da reši pitanje normalizacije odnosa sa 'Kosovom', niti da postane deo Zapada. Vučićev projekat, insistirao sam više puta, je drugačiji projekat jer je pod velikim uticajem ruske nacionalizacije koji je Srbiju projektovao kao njegovu satelitsku zemlju i nijedan režim u Srbiji to ne može tako lako da promeni", zaključuje Nešo za "Kosovo onlajn".

Bivši albanski ambasador govorio je i o kaznenim merama EU protiv tzv. Kosova, rekavši da su one nelogične, ali da Evropa "bira najlakši put", prenosi Raša tudej Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.