Prese: Problemi u dijalogu isti, Srbiji i Kosovu ističe vreme

Izvor: Press, 04.Apr.2013, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prese: Problemi u dijalogu isti, Srbiji i Kosovu ističe vreme

List ističe da je jedino rešenje još više pragmatizma i bolni kompromisi.
Čini se kao da je stalo vreme - u suštini je u dijalogu u Briselu pregovarano o onome o čemu se pregovaralo pre više godina i obe strane su ponovo povukle iste crvene linije, konstatuje list.
"Beograd nema vlast nad Kosovom, i zbog toga se treba skoncentrisati na to koja prava će Srbi dobiti u od Albanaca kontrolisanom Kosovu. Tako je glasio moto pregovarača u pregovorima pre sedam >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << godina, a ishod je bio Ahtisarijev paket sa ovlašćenjima za srpske opštine na Kosovu", podseća "Prese", ukazujući da je Beograd i pored toga odbio Ahtisarijev dokument, zbog "estetske mane" jer on iz srpskog ugla gledano utemeljuje put ka nezavisnosti Kosova.

U međuvremenu, Srbija se, čini se, sve više pomirila sa tom nezavisnosti, iako se status Kosova pod motom "saglasni smo da se ne slažemo" isključuje iz svih razgovora. To dokazuje pragmatizam i zato se želi što je više moguće izvući za Srbe na severu Kosova, podvlači dnevnik.

"Naravno bi Beograd i Priština mogli da se dogovore da prekinu razgovore i vreme zaustave još par godina. Međutim, obema ističe vreme, jer Srbija i Kosovo žele dalje korake na putu ka EU, a Unija je jasno stavila do znanja da je za to potreban dogovor", zaključuje "Prese".

Bečki "Standard" ocenjuje da će se narednih dana pokazati koliko su nepremostive razlike, podsećajući da je Beograd tražio nadležnosti za srpske opštine, ali je Priština, imajući podršku Brisela i Vašingtona, odbila sve "specijalne želje" Srbije i ponudila samo da se srpske opštine integrišu u okvirima kosovskog Ustava.

Ukoliko Beograd ostane pri svom stavu Srbija može u dogledno vreme zaboraviti na pristupne pregovore sa EU, naglašava list, dodajući da, ako državni vrh popusti, to bi u očima mnogih birača bilo ravno kapitulaciji.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.