Povratak Srba na čekanju

Izvor: RTS, 26.Okt.2014, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povratak Srba na čekanju

U Prizrenu i Prištini nema napada na Srbe povratnike, ali u njima živi tek nekoliko desetina stanovnika srpske nacionalnosti. Zvaničnici zaduženi za povratak kažu da su Srbi zainteresovani da se vrate, ali da za to nema finansijske potpore.

U Prizrenu se u isto vreme sa minareta čuje poziv na molitvu i zvona sa crkve Svetog Đorđa. Sa brda iznad Prizrena sve podseća na period pre sukoba. Međutim, u naselju Potkaljaja tek se radi na tome da se makar deo tog vremena vrati.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Pet puta sam se selila - od kuće do kuće, i tamo nemam ništa, a sad sam srećna što sam se vratila svojoj kući", kaže Jefka Ljašić.

Uslovi života, međutim, nisu primereni na svakom mestu. Deo Srba vratio se 2010. u obnovljene kuće. Neke od njih su, međutim, još prazne. Za one koji žele da se vrate prave se nove.

U gradu koji je poznat kao carska prestonica Srbe teško da možete naći. Pre sukoba je u Prizrenu živelo skoro 12.000 Srba, a danas ih je u samom gradu svega 30.

Priština prati tu tendenciju. Nekada je imala 40.000 srpskih stanovnika, danas svega 18. Najveća srpska zajednica u tom gradu je redakcija kanala RTK2, sa 90 zaposlenih.

"Uglavnom smo svi smešteni negde sa strane. Svi smo iz različitih delova Kosova. Malo nas živi u Prištini, ja živim u Gračanici. Ovo je mešovita sredina, imamo kolege Albance, Bošnjake i Rome", kaže Siniša Kostić iz RTK.

Televizijski kanal na srpskom jeziku postoji godinu i po. "Što se tiče običnih ljudi do njih lako dođemo, i Albanci, i Srbi, i ostali žele da pričaju za naš program, ali do zvaničnika nije tako jednostavno doći", kaže Marko Lekić iz RTK.

Izgleda da ni zvaničnicima nije lako da dođu jedni do drugih. Da li zbog institucionalne, ili finansijske krize u Prištini, povratak Srba je na čekanju.

Kosovski ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić kaže da je 30 porodica spremno da se vrati na Kosmet koliko sutra, ali da nema dovoljno sredstava da taj proces započne.

"Radi se o porodicama koje žele da se vrate u Istok i centralno Kosovo, u opštinu Gračanica. Ja sam zahtevao dodatna sredstva od predsednika vlade, ali nisam dobio odgovor", kaže Jevtić.

Oko 40.000 Srba podnelo je zahtev da im se vrati imovina koja je, kako kažu, uzurpirana na Kosovu i Metohiji. Međutim, zvaničnici zaduženi za povratak kažu da će im, imajući u vidu budžet, za to biti potrebna decenija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.