Poslanici o severu Kosmeta

Izvor: RTS, 08.Sep.2011, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o severu Kosmeta

Poslanici DSS-a i SRS-a traže od vlasti da "javno i jasno" kažu kakav će biti odgovor Srbije na najavu Prištine o uspostavljanju kosovske carine na severu Kosova. Obaveza države je da ,pre svega diplomatskim sredstvima, obezbedi potpunu sigurnost svim građanima , rekla šefica ZES-a Nada Kolundžija.

Događaji na Kosovu i Metohiji najviše su interesovali poslanike Skupštine Srbije u delu sednice parlamenta predviđene za poslanička pitanja.

Poslanici Demokratske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stranke Srbije i Srpske radikalne stranke zatražili su od predstavnika vlade da "javno i jasno" kažu kakav će biti odgovor Srbije na najavu skorog uspostavljanja kosovske carinske kontrole na severu Kosova.

Šef poslaničke grupe SRS-a Dragan Todorović zatražio je sednicu parlamenta na kojoj bi vlada podnela izveštaj o trenutnom stanju na Kosovu i jasno rekla šta će preduzeti povodom najave da će kosovski carinici biti postavljeni na administrativne prelaze.

Todorović je napomenuo da je Vlada Srbije nakon usvajanja Deklaracije o Kosovu u obavezi da na tri meseca podnosi izveštaj o stanju u Pokrajini i dodao da je sada pravo vreme za to.

"Vodite dvoličnu politiku laži i prevare. Borite se da Kosovo ostane u granicama Srbije, a sve radite kako biste ga odaljili od Srbije", ocenio je Todorović.

Dragan Todorović je upitao i da li će na Kosovu biti obavljen popis građana i ocenio da je neprihvatljivo da država odustane od popisa na svojoj teritoriji.

Iz Demokratske stranke Srbije poručuju da je međunarodna zajednica 12 godina pokušavala da nađe rešenje za Kosovo i nije ga pronašla.

"U tome im pomažu vlasti Srbije, jer nemaju jasan i jedinstven stav, ni jasan odgovor na jednostrane poteze", rekao je poslanik DSS-a Vladimir Milentijević.

Odgovarajući poslanicima opozicije, šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija rekla je da je obaveza države da raspoloživim sredstvima, pre svega diplomatskim, i komunikacijom sa međunarodnim predstavnicima, učini sve kako bi obezbedila potpunu sigurnost svim građanima.

Kolundžija je dodala da se nada da na Kosovu i Metohiji ipak neće doći do negativnih događaja.

"Sama poruka Prištine da će se desiti jednostrani akt izaziva strah Srba na Kosovu i Metohiji koji su i do sada imali prilike da dožive strašne stvari nakon jednostrano donetih odluka. Nadam se samo da do negativnih događaja neće doći i mislim da ne treba da širimo strah, jer ljudi tamo sa razlogom osećaju nesigurnost", istakla je Kolundžija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.