Poruke Jadranke Kosor u Prištini ozlojedile Srbe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Avg.2011, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poruke Jadranke Kosor u Prištini ozlojedile Srbe

BEOGRAD, ZAGREB, BANJALUKA -

Srpsko narodno vijeće (SNV) izrazilo je danas ozbiljnu zabrinutost i duboko neslaganje sa porukama koje su se čule tokom posete hrvatske premijerke Jadranke Kosor Kosovu, ističući da je pozivanje na stara neprijateljstva kao na osnovu za nova prijateljstva, u okvirima bivše Jugoslavije i Balkana veoma zabrinjavajući tip politike i političkog delovanja.

„Takvo pozivanje u direktnoj je suprotnosti s evropskom političkom filozofijom u kojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su stara neprijateljstva pretvorena u osnove za nova savezništva i razlog za stvaranje zajedničke evropske kuće“, istaknuto je u saopštenju SNV-a dostavljenom Tanjugu.

Jeremić: "Nisu joj potrebni neprijatelji"

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da hrvatskoj premijerki Jadranki Kosor nisu potrebni neprijatelji, nakon njene izjave da je Hrvatska najveći prijatelj Kosova na Balkanu.

Jeremić je posle sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom rekao da sa njim nije razgovarao o takvim izjavama Jadranke Kosor.

Kosorova je juče obraćajući se kosovskom premijeru Hašimu Tačiju posle susreta u Prištini rekla da Hrvatska "podržava teritorijalni integritet Kosova i negovanje jednakih prava za svakog pojedinca, građanina ili zajednicu", dodajući da su hrvatski narod i Kosovo “stari prijatelji” i da je to “prijateljstvo obnovljeno tokom poslednjeg rata protiv režima Slobodana Miloševića".

„Koliko god razumemo da status kvo politika nije ni dobra ni održiva, toliko smatramo da politika jednostranog i nasilnog uspostavljanja teritorijalne celovitosti i državne suverenosti ne može i ne sme biti alternativa dijalogu i pregovorima“, naglašava SNV, uozoravajući da takva politika može obnoviti sukobe, produbiti nepoverenje i „što je najvažnije, izazvati stradanja, patnje i teška kršenja ljudskih i manjinskih prava“.

„Ranija iskustva, uključujući i srpsko i hrvatsko iskustvo, takvih politika na prostoru bivše Jugoslavije to, na žalost, do današnjeg dana jasno pokazuju. Naše iskustvo i naše delovanje daje nam za pravo da se usprotivimo porukama u kojima se sugeriše takva politika ili se najavljuje njeno sprovodjenje, a koje su se mogle čuti tokom susreta“ Kosorove i Tačija, istaknuto je u saopštenju koje je potpisao predsednik SNV-a Milorad Pupovac.

SNV naglašava da bi „koliko god bilo jasno da status kvo u odnosima između Srba i Albanaca nije održiv, isto toliko bi moralo biti jasno da nisu realna očekivanja u kojima stvari koje treba da budu rešene u pregovaračkom procesu, kao što je pitanje institucija na severu Kosova, ne mogu i ne smeju biti rešavane jednostranim i nasilnim postupcima s bilo čije strane i iz bilo kojeg državnog razloga“.

„Za uspeh pregovaračkog procesa nužna je postepenost. Za prihvatanje rezultata pregovora od strane stanovništva, posebno srpskog stanovništva na severu, potreban je osećaj sigurnosti i minimalnog poverenja“, naglašava Veće.

SNV, istovremeno, podseća da u hrvatsko-srpskim odnosima, kako onim između Hrvatske i Srbije tako i onim u hrvatsko-srpskim odnosima u samoj Hrvatskoj „postoji čitav niz ozbiljnih i nerešenih pitanja, kao što su izbeglička pitanja i pitanja manjinskih prava Srba u Hrvatskoj“ i da bi rešavanje tih pitanja trebalo da bude prioritet hrvatske Vlade.

„Eventualni doprinos Republike Hrvatske rešavanju otvorenih i bolnih srpsko-albanskih odnosa bio bi i realniji i kredibilniji ukoliko bi ta pitanja bila rešena. S vlastitim ratnim i političkim repovima najavljivati sudelovanje u zatvaranju vrata tuđih problema nije ni realno ni politički korisno“, istaklo je Srpsko nacionalno veće.

Na kraju se izražava nada da će „ovo iskustvo“ biti povod za usmeravanje pažnje na nerešena pitanja izbeglih Srba i položaja Srba u Hrvatskoj, koji su „svojim delovanjem značajno doprineli da ta pitanja ne budu prepreka uspešnom završetku hrvatskih pregovora sa Evropskom unijom“.

Vučić: Skandalozno

Srpska napredna stranka (SNS) kritikovala je danas hrvatsku premijerku Jadranku Kosor zbog izjave u Prištini o "tiranskim režima Srbije koji su izvršili agresiju na Hrvatsku i Kosovo".

Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić ocenio je na konferenciji za novinare tu izjavu kao "skandaloznu", bez obzira što je izrečena u "predvečerje izborne kampanje u Hrvatskoj".

"Kada Jadranka Kosor govori o tiraniji Srbije i tiranskim režimima koji su sprovodili agresiju na Hrvatsku i na Kosovo moramo da je podsetimo da nije 400.000 Hrvata proterano iz Srbije, već 400.000 Srba iz Hrvatske", kazao je Vučić i dodao da SNS neće dozvoliti ni Hrvatskoj ni bilo kojoj drugoj zemlji da "unižava Srbiju".

Zamenik predsednika SNS-a je rekao da je neophodna izgradnja "dobrosusedskih i racionalnih" odnosa Srbije i Hrvatske i podsetio hrvatsku premijerku da paralelno sa evropskim integracijama mora da vodi brigu o preostalom srpskom stanovništvu u Hrvatskoj.

"Drago nam je da se Hrvatska približava EU, ali je podsećamo da tri odsto srpskih sela koja su preostala nakon njihovih 'veličanstvenih' akcija nemaju ni struju ni vodu i da bi bilo dobro da im to obezbedi pre davanja lekcija Srbiji o evropskim vrednostima", rekao je Vučić.

On je kao skandalozno ocenio i to što srpske vlasti nisu reagovale na poslednju izjavu Jadranke Kosor.

"Nadamo se da će Srbija umesto diskova sa pesmama Hari Mata Harija koje je Tadić poslednji put poklonio Josipoviću, naći za shodno da u ime naroda i države odgovori (Hrvatskoj)", naveo je zamenik predsednika SNS.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.