Poruka da upozori evropu

Izvor: Akter, 08.Apr.2015, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poruka da upozori evropu

Poslanik Skupštine Srbije i predsednik Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi rekao je danas FoNetu da je izjava albanskog premijera Edija Rame poruka koja treba da skrene pažnju na sporost u evropskim integracijama te zemlje i Kosova

Takve upozoravajuće izjave davao je i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i one su imale za cilj da pokažu Briselu da Srbija, kao u ovom slučaju Albanija i Kosovo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter <<

mogu da izaberu i neki drugi put ako se nastavi sa odugovlačenjem procedure za prijem, rekao je Halimi.

On je dodao da se takva nervoza primećuje i na Kosovu, naročito zato što ono nije ušlo ni u program vizne liberalizacije.

Poruka je "ako se previše oteže, mi imamo i drugi izbor", smatra Halimi.

On je objasnio da je strpljenje najviše na izmaku na Kosovu, kome nije pokazana ni konkretna perspektiva evrointegracija.

Halimi je rekao da je situacija u svim zemaljama ovog dela Balkana slična i da je u evrointegracijama najdalje otišla Crna Gora.

On smatra da ovu izjavu Rame treba tumačiti u tom svetlu i da on, kao premijer matične države Albanaca, u neku ruku tom izjavom, kao i izjavama u Beogradu, vrši pritisak, kako bi se put ka EU pomerio sa mesta.

Verovatno je najefikasniji i najpraktičniji način ostvarivanja interesa naroda na Balkanu za ujedinjenjem preko EU, istakao je Halimi.

Ideja da treba da se ujedine Albanija i Kosovo nije ništa novo, postoji dosta stranaka koje je zagovaraju i otvoreno promovišu, rekao je Halimi i kao primer naveo pokret

Samoopredeljenje.

Halimi je kazao da Albanci iz Preševa, Bujanovca i Medveđe imaju konkretne probleme i pored potpisanog Briselskog sporazuma, i o njima je u Prištini razgovarao sa premijerom Kosova Isom Mustafom.

Ukazali smo na problem nostrifikacije diploma, naplaćivanja za ulazak na Kosovo i Srbiju na prelazima i na problem sa knjigama na albanskom jeziku, rekao je Halimi.

Mi smo o tome pisali premijeru Aleksandru Vučiću, šefu Delegacije EU Majklu Davenportu i ministru obrazovanja Srdjanu Verbiću. Odgovorio nam je samo Davenport, koji nas je uputio opet na Verbića, rekao je Halimi.

On je dodao i da još nije rešen problem udžbenika na albanskom jeziku sa Kosova.

Mi smo slobodno koristili udžbenike sa Kosova, osim istorije i geografije, sve dok ono nije proglasilo nezavisnost. Godinama već nikako da se reši taj problem, ukazao je

Halimi.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.