Polemika u Nemačkoj o rešenju problema izbeglica sa Kosova

Izvor: Blic, 12.Feb.2015, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polemika u Nemačkoj o rešenju problema izbeglica sa Kosova

Zbog povećanja broja izbeglica sa Kosova u Nemačkoj se traže brza rešenja, navode danas nemački mediji od kojih su jedni za ubrzanje procesa za azil, a drugi za suočavanje sa situacijom na Balkanu.

Bernd Mešović, zamenik generalnog direktora humanitarne organizacije Pro azil, kaže za ovaj list da se u nekim slučajevima može govoriti o progonu i pre svega o diskriminaciji Roma.

Ali, dodaje on, među Albancima sa Kosova nema političkog progona, dok je velika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << većina Roma već napustila zemlju. Jedan od glavnih motiva za napuštanje Kosova i Albanije je "sve veća frustracija".

Konzervativni "Frankfurter algemajne cajtung" u tekstu pod nazivom "Bez perspektive" piše da "to što se ljudima sa Balkana godinama odbijaju gotovo svi zahtevi za azil, ne sprečava ih da makar zimi pobegnu iz tuge u svojoj domovini. Da li će ubrzanje procesa za azil imati uticaja, ostaje da se vidi. Perspektiva u domovini nije sve. Ali bez toga, sve je ništa", navodi Dojče vele.

"Velt" se u ime mnogih pita da li je Kosovo zemlja sigurnog porekla i dodaje da će ministri unutrašnjih poslova nemačkih saveznih pokrajina o tome razgovarati u petak.

"Vlada u Berlinu bi trebalo da proveri da li se Kosovo može proglasiti zemljom sigurnog porekla", rekao je predsedavajući saveta nemačkih gradova i opština Gerd Landzberg za "Pasauer noje prese".

Bavarska je samo u ponedeljak registrovala više od 800 novih izbeglica sa Kosova koji su podneli zahtev za azil nakon čega je saopštila da azilanti iz zemalja bivše Jugoslavije i Albanije ubuduće neće dobijati gotovinu, već pomoć u naturi.

"Štugarter nahrihten" navodi da hiljade izbeglica sa Kosova beže od siromaštva i traže azil u Nemačkoj. Situacija se pogoršava. Politički ton je oštriji, govori se o 'socijalnim turistima'. Među stanovništvom u Nemačkoj raste nezadovoljstvo".

Krajnje je vreme da sve balkanske zemlje budu proglašene za zemlje sigurnog porekla, piše ovaj list.

"Badišes tagesblat" je ocenjuje, međutim, da je zahtev za brže regulisanje priliva izbeglica sa Kosova "cinizam, između ostalog i zato što je Zapad svojevremeno snažno podržao želju Kosova za slobodom, ali je istovremeno potpuno potisnuo ekonomske probleme koje sa sobom donosi otcepljenje. Kosovo je sada slobodno i nezavisno, ali očigledno nesposobno da preživi".

I "Nirneberger nahrihten" sumnja u uspeh proglašavanja Kosova "zemljom sigurnog porekla" i postavlja pitanje smisla uvek novih "mera odbrane" od izbeglica.

Berlinski "Tagescajtung", blizak Zelenima, piše da su se "milijarde evra iz EU slile na Kosovo, ali je ono siromašnije nego ikada".

Egzodus sa Kosova skreće pažnju na socijalnu situaciju ljudi širom jugoistočne Evrope.

Kosovo je možda najsiromašnija zemlja, ali i u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, a posebno među Romima, nakupilo se mnogo socijalnog dinamita, piše ovaj list.

"Diskusija o novom, razumnom zakonu kojim bi se regulisala imigracija, u suštini dolazi prekasno. Moraju se otvoriti i drugi ventili. I na dnevnom redu konačno mora da se nađe sprovođenje ubedljivog politčko-ekonomskog projekta za čitav Balkan", zaključuje Tagescajtung.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.