Određen pritvor i pokrenuta istraga protiv uhapšenih kosovskih policajaca

Izvor: VOA, 16.Jun.2023, 16:16

Određen pritvor i pokrenuta istraga protiv uhapšenih kosovskih policajaca

Više javno tužilaštvo u Kraljevu odredilo je pritvor trojici kosovskih policajaca i donelo odluku o pokretanju istrage protiv njih. U saopštenju je navedeno da se istraga pokreće zbog sumnje da su počinili krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija. Tužilaštvo nije saopštilo dužinu pritvora koji je im je određen. Prema Zakonu o krivičnom postupku Srbije uhapšene osobe mogu da budu zadržane najduže 48 sati radi saslušanja. Taj slučaj inicirao je nove napetosti između Kosova i Srbije. Vlasti Srbije tvrde da su kosovski policajci prešli na teritoriju centralne Srbije zbog čega su uhapšeni. Te navode Kosovo negira – navodeći da su policajci oteti u blizini granice sa Srbijom. Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija zatražile su hitno oslobađanje privedenih kosovskih policajaca. Žosep Borelj, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, pozvao je kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića na, kako je naznačeno, krizni sastanak. Susret u Briselu trebalo bi da bude održan naredne sedmice. "Znate da se dogodio incident hapšenja trojice kosovskih policajaca. Pokušavamo da utvrdimo šta se desilo i u tesnom smo kontaktu sa komandom Kfora i obe strane, kako bismo utvrdili šta je vodilo ka hapšenju", ukazao je Borelj. Premijer Kosova Aljbin Kurti poručio je da još nije doneo odluku da li će prisustvovati razgovorima u Briseu koje organizuje visoki predstavnik Evropske unije. "Na vreme ću ga obavestiti o svojoj odluci", rekao je Kurti koji učestvuje na međunarodnom forumu "Prespa" koji se održava u Severnoj Makedoniji. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još se nije oglašavao o Boreljovom pozivu na susret dvojice lidera. Inače, međunarodna vojna misija KFOR-a je u četvrtak saopštila da njeni pripadnici nisu bili prisutni na području gde je srpska policija uhapsila trojicu kosovoskih policajaca. Kako je navedeno u saopštenju, KFOR je poslao svoj tim u to područje i stupio u kontakt sa predstavnicima institucija Kosova i vlastima u Srbiji, kao i da je u redovnom kontaktu sa Euleksom.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Viši sud u Kraljevu odredio pritvor trojici kosovskih policajaca

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Jun.2023

Viši sud u Kraljevu odredio je danas pritvor trojici kosovskih policaja, na predlog lokalnog tužilaštva koje ih sumnjiči za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i ekspolozivnih materija.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.