Pojačavaju se pritisci da Srbija prizna Kosovo

Izvor: Glas javnosti, 23.Jul.2011, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pojačavaju se pritisci da Srbija prizna Kosovo

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da se pojačavaju pritisci na Srbiju da prizna nezavisnost Kosova.

"Pritisci na zemlju da prizna nezavisnost Kosova su stalni, i pojačavaju se. Izuzetno uticajne zemlje čine baš sve što je u njihovoj moći i pritiskaju druge zemlje da priznaju Kosovo", rekao je Jeremić novinarima posle svečanosti u studentskom odmaralištu na Avali.

Jeremić je ocenio da se Srbija odupire tom pritisku, "za sada s većim >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << uspehom nego što je bilo ko mogao da očekuje, a pogotovu iz tih zemalja koje pritiskaju".

Upitan šta će se desiti ako se Srbiji izričito bude tražilo da prizna Kosovo kako bi mogla da uđe u Evropsku uniju, Jeremić je odgovorio da je njegov stav poznat i da ga je izneo više puta.

Komentarišući kosovski embargo na proizvode iz Srbije, Jeremić je izjavio da su predstavnici Srbije razgovarali "sa svima, i sa međunarodnim organizacijama, i bilateralno sa zemljama koje imaju uticaja na separatiste u Prištini".

"Odgovorićemo diplomatski, kako je predsednik (Boris Tadić) rekao - odmereno, nerecipročno, i tražićemo podršku sveta za našu poziciju", rekao je Jeremić i ocenio da je taj korak Prištine kršenje odredbi sporazuma CEFTA, kao i kršenje dobre volje pokazane u dijalogu Beograda i Prištine.

"Postoje oni koji misle da je Priština to uradila sa nekim spolja, ali mi nemamo dokaze za to. Ta odluka (o embargu) svima šteti, a posebno građanima Kosova i Metohije, bilo da su oni Srbi ili Albanci", dodao je Jeremić.

Jeremić i ministar prosvete Žarko Obradović uručili su diplome o položenom ispitu znanja iz srpskog jezika studentima iz nesvrstanih zemalja koji u okviru projekta Vlade Srbije stiču akademsko znanje u Srbiji.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.