Pogledajte: Medlin Olbrajt pobesnela na prosrpske demonstrante u Češkoj

Izvor: Blic, 25.Okt.2012, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogledajte: Medlin Olbrajt pobesnela na prosrpske demonstrante u Češkoj

Medlin Olbrajt (75), bivša državna sekretarka SAD, suočila se sa prosrpskim nastrojenim Česima prilikom promocije svoje knjige u prestonici Češke. Iako su češki mediji tvrdili da su demonstranti u praškoj knjižari Olbrajtovu nazivali svinjom zbog njene uloge na Balkanu, a pogotovo Kosovu, devedesetih godina prošlog veka, na snimku koji je načinjen u knjižari čuje se samo kako besna Olbrajtova maršira napolje demonstrante.

Češki list "Lidove novini" naveo je da su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << demonstranti iz udruženja "Prijatelji Srba sa Kosova" u utorak u knjižaru „Luksor“ došli s namerom da provociraju tokom potpisivanja knjige „Praška zima: Lična priča o ratu i sećanju“, a u kojoj je Olbrajtova, rođena u Pragu, opisala svoje detinjstvo u vreme Drugog svetskog rata.

Na snimku se vidi da demonstranti u rukama drže plakate na kojima na češkom piše "Oteto Kosovo", a ispod je slika Olbrajtove kako se ljubi sa Hašimom Tačijem, kao i fotografije NATO bombardovanja i albanskih zločina na Kosovu. Tu je i plakat sa natpisom "Etničko čišćenje u Hrvatskoj", kao i onaj na kojem piše "IPKO", što je naziv kosovske telekomunikacione kompanije iza koje stoji njena "Olbrajt grupa".

Gađali je jajima u Brnu

Ovo nije bila prva neprijatnost koju je Olbrajtova doživela u Češkoj. U martu 2000, prilikom posete Pravnom fakultetu u Brnu, dvoje anarhista je na nju bacalo jaja. Nijedno je nije direktno pogodilo, ali joj je isprljalo odeću.

Olbrajtova je na trenutak zbunjena što joj umesto na knjige na potpis pružaju CD i plakate, ali ubrzo shvata što čemu se radi i na češkom odgovara da ne želi to da potpiše, na šta joj demonstranti kažu da je i Kosovo njeno delo, kao i knjiga koju potpisuje.

- Je l se vi toga stidite, pa zato nećete da potpišete - pita Olbrajtovu jedna od demonstrantkinja.

Organizatori su potom izbacili demonstrante, a na mesto incidenta došla je i praška policija koja se ipak nije mešala.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.