Petković: Priština planirala etničko čišćenje do Vidovdana, BIA otkrila dokaze

Izvor: B92, 24.Jun.2023, 10:03

Petković: Priština planirala etničko čišćenje do Vidovdana, BIA otkrila dokaze

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković otkrio je da je Priština planirala etničko čišćenje Srba sa severa KiM i izneo dokaze BIA.

Petković je govorio o sinoćnoj akciji kosovske policije u Zvečanu i o akcijama koje za cilj imaju stvaranje alibija za napade na Srbe na severu KiM.

"Sazvao sam današnju konferenciju kako bih govorio o najnovijim događajima na severu KiM, ali kako bih razobličio sve laži Aljbina Kurtija, Svečlje i Prištine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << povodom sinoćnih događaja", rekao je Petković.

Direktor kancelarije za KiM je dodao i da će predstaviti nepobitne dokaze koliki su prevaranti i lažovi i Kurti i Svečlja i ostali u prištini i da je na delu opšti informacioni rat sa namerom da se razori Srbija, da se naudi srpskom narodu na KiM i da se u potpunosti zgazi svaka mogućnost za nastavak dijaloga i normalizaciju odnosa.

Dodao je i da će u narednih 24 sata javnosti da se obrati predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa više informacija i da su u toku razgovori predsednika Srbije sa vojnim vrhom.

"Borićemo se da sačuvamo mir, učinićemo sve da ukažemo i svetu i domaćoj javnosti sa kakvim prevarama se suočavamo, a čiji je cilj da se oslabi Srbija i da se izazivaju novi incidenti kako bi Kurti mogao da hapsi na severu KiM. Iza ovoga stsoje i velike sile koje pomažu Kurtiju i Prištini, ali o tome ćemo govoriti na narednoj konferenciji.

Petković se zatim osvrnuo na događaje od sinoć.

"Sinoć u 19h i 40 minuta u naselju Kolonija u Zvečanu veći broj pripadnika Rosu upada u ovo mesti, i sat vremena nakon toga Svečlja saopštava kako je pronađen automobil, putničko vozilo, registarskih tabkica BG 955JW, i on saopštava da su u tom automobilu pronašli izvesnu količinu oružja i eksploziva. Odmah napada Beograd i Srbiju da smo mi ti koji stojimo iza planova da se dogode teroristički napadi na građane i institucije tzv. Kosova. Inače to je manir Svečlje, da napada bez dokaza. I to sve čini u vreme kada se obraća i zamenik komandira kosovske policije za sever koji kaže da čeka specijalne timove da utvrde šta ima u automobilu, da li ima eksploziva ili ne. Međutim, Svečlja već izlazi sa informacijom da je pronađeno mnogo toga, i zolje, i ose, i ručne bombe i eksploziv i mnogo toga", rekao je Petković i dodao:

"Ja ovde u ruci držim neoboriv dokaz gde ću vam sada pokazati najplastičnije o kakvim prevarantima i lažovima je reč kada govorimo o Kurtiju, Svečlji i ostalima u Prištini koji žele sukobe i nerede. Ovde ću pročitati samo jedan deo ove informacije koje su naše službe bezbednosti, p're svega BIA, pronašle i obavestile gotovo najmoćniju zemlju na svetu u obaveštajnu službu, o planovima i namerama Kurtija. Ovaj dokument pod delovodnim brojem 571-013/2023 koji je poslat 26.3.2023- godine u ranim jutarnjim satima, mnogo ranije nego što se dogodila navodna akcija u Zvečanu, BIA obaveštava sledeće:

"Preduzimajući aktivnosti iz zakonom utvrđene nadležnosti, BIA je prikupila informacije da privremen prištinske institucije i njihove službe bezbednosti na planu dalje destibilizacije bezbednosno-političke situacije na KiM, pripremaju nova hapšenja Srba i izazivanje etničkih sukoba i proterivanja Srba sa severa KiM. Na tom planu, pripadnici kosovske policije ilegalno oružje, automatske puške, lovačko oružje, karabine, kalašnjikove i td. koje su prethodno zaplenili od građana albanske i srpske nacionalnosti koji nisu imali odgovarajuće dozvole, transportuju iz svih podstanica kosovske policije u regionalne direkcije, a potom prevoze u specijalne policije Belvedere u južnom delu Kosovske Mitrovice. Njihova namera je da navedeno oružje i municiju zloupotrebe za nova hapšenja pojedinih Srba sa KiM ilid a ga uskladište na nekoj od odabranih lokacija na severu KiM, a zatim isto uz medijsku kampanju navodno pronađu, a Srbe optuže za ilegalno posedovanje oružja i municije i eventualne pripreme za oružane sukobe sa Albancima - i tu najmoćniju obaveštajnu službu smo obavestili da prema određenim saznanjima navedene aktivnosti mogu biti realizovane pred srpski verski praznik Vidovdan tekuće godine, ali kao što možete videti, to se desilo juče", objasnio je Petković.

Petković je dodao da je plan Prištine da oružje skuplja i u drugim mestima, i potom ga transportuje u Belvedere.

"Razlog je da podmetnu oružje i to iskoriste za napade i hapšenja Srba. Dakle vi vidite da ovome nema kraja. Ne samo što primenjuju silu i gaze dijalog, ne samo da su udarili šamar EU, sa obzirom da je Kurti samo dan posle povratka iz Brisela povukao tri poteza koji uništavaju dijalog. A to je da se hapsi Nenad Orlović. Uhapšen je bez sudskog naloga, to je podvrdio i Džozep Borelj. Onda se u medijima pojavila informacija da je hapšenje Orlovića usledilo na telefonski poziv Dželjalja Svećlje, koji u džepu ima tajni spisak, a tek onda zove Tužilaštvo. Dakle oni hapse bez ikakvog naloga, i iz toga se vidi da je nalogodavac Aljbin Kurti, kako bi stvarao nove krize na severu KiM", rekao je on.

Direktor Kancelarije za KiM kaže da su Albanci na društvenim mrežama objavili sraman snimak Nenada Orlovića kako sedi u prostoriji gde ga ispituju, go do pojasa, a na glavu mu je stavljena crna kesa.

"To onda šeruju između sebe, sa raznom muzikom, i hvale se kako muče Srbina, kao što maltretiraju i sve Srbe koji su već uhapšeni. Juče je hvala bogu pušten Radoš, ali su zatvoreni i dalje Dušan Obrenović, Lune, Dalibor Spasić, Nemanja Vlašković, Uroš Vukašinović i Dragiša Milenković. I sada Nenad Orlović. Iz svega ovoga se vidi da Kurti ne želi da stane, on želi nove provokacije", istakao je Petković.

On je naveo da je Svećlja juče odmah izašao i rekao o kom je oružju reč, pošto tačno zna šta se nalazi u automobilu.

"Zna zato što su podmetnuli oružje, koje je stizalo iz regionalnih direkcija u bazu Belvedere, a odatle je ROSU prenosila u Zvečan. Onda govori kako je taj crni audi pronađen 100 metara od opštinske zgrade u ZVečanu. Vi dobro znate da zahtev EU za deeskalaciju je da se KP povuče iz zgrada opština u Zvečanu i Leposaviću, ali i iz njihove okolone. A da ne govorimo o tome da te zgrade obezbeđuje i Kfor sa bodljikavom žicom. Tamo ne može ptica da prođe, a ne odjednom se pojavio automobil pun eksploziva. 20 dana ste tu i čuvate te zgrade, ne date nikome da uđe, a niste videli crni automobil pun eksploziva. Dakle, ovo nije priča ni za malu decu", kazao je direktor Kancelarije za KiM.

Petković kaže da je Svećlja rekao da je to vozilo prešlo administrativnu liniju.

"Prvo, ovo vozilo nije prešlo zvanični prelaz. A kada govorimo o alternativnim, svi ti prelazi su odavno presečeni od strane KP. Svi dobro znaju da je sve te puteve KP protivpravno preorala pre više od 7-8 meseci. Tu ne može ništa da prođe, a kamoli jedno putničko vozilo. Dakle druga laž Aljbina Kurtija. I treća stvar, kada pogledate ovo vozilo vidite iskrivljene tablice, kao da ih je neko tu tek nameštao. I vidite tablice BG 955jw. Inače, po našoj uredbi, sve naše tablice koje imaju ona slova sa kvačicama, kao i ipsilom i duplo ve, se isključuju iz upotrebe. Vi danas nemate u saobraćaju vozila čije tablice imaju te kvačice, i duplo ve. A na ovom vozilu se nalazi. Proverom smo utvrdili da je ovim tablicama registracija istekla 29.07.2020. godine. Kako je to vozilo moglo da se kreće, i da uđe na KiM. I pritom da nosi nekakvo oružje navodno", pitao je on.

Kako ističe direktor Kancelarije za KiM, reč je o vozilu koje je ukradeno, i za kojim se traga, a krađa je prijavljena 2020. godine, mesec dana pre isteka registracije.

"Dakle, svakome je apsolutno jasno o kakvim prevarantima je reč, a sve sa namerom da se pritisnemo i da se na severu KiM stvore sukobi i rat. To je jedina politika Svećlje i Kurtija. Šta su oni želeli sa ovime? Kurti se sprda sa EU. Vidite taj jučerašnji dan koji počinje hapšenjem Nenada Orlovića, zatim marširanje KBS, njih 250, kroz Mitrovicu. Kako ste se baš setili da sprovodite tu vežbu u ovoj situaciji, i kako da idete uz sam obod severa Kosovske Mitrovice. Šta žele time da poruče nama? Da će svi Srbi biti proterani. Da će pored Rosu na sever da uđe i KBS. Zato je Borelj burno reagovao", ističe on.

Petković je rekao i da Kurti to radi kako bi sebi obezbedio alibi za novu eskalaciju, i nova hapšenja i progon Srba na severu KiM, i da potvrdi ono što on, Svećlja i Vjosa Osmani stalno govore - da je ceo sever pun kriminalaca.

"Dakle on sada kaže mi ovde moramo da budemo prisutni u još većem broju. Juče su postavljali nove kontejnere i barijere prema pravcu Bube Rajetiće. Time dovode još Rosu policajaca. Kakva je to deeskalacija? Kada EU traži potpuno povlačenje policije sa severa KiM. On govori za nekoga da postoji fašistička milicija i banda. Pa vi ste fašisti u Prištini, sa svojom ideologijom Velike Albanije, kojom hoćete da progonite naš narod. Da izvršite etničko čišćenje, koje ste planirali da provedete do Vidovdana", kazao je on.

Direktor Kancelarije za KiM kaže da će Srbija čuvati mir, ali da to više ne zavisi od nas.

"Dakle, da završim, nećete uspeti ni da razorite Srbiju, ni da proterate srpski narod sa KiM. Neće vam proći trikovi i laži, pokazao sam dokument u kom se vidi da smo na vreme obavestili sve, imamo dokaz kako su podmetnuli eksploziv kako bi goloruk narod optužili za terorizam. Ovo je šamar i Borelju i Lajčaku, i svima u EU. Ovo je pokazatelj da imamo posla sa čovekom koji nije čist u glavu. I sa kojim ne znate kako će da počne sutrašnji dan, i kakva će to nova podmetačina biti. I koga će još da uhapse", rekao je Petković.

On dodaje da su juče posle godinu dana pritvora podigli optužnicu protiv povratnika iz Vitomirice zbog navodnog ratnog zločina.

"I tako svakoga dana. Valjda da pošalju poruku da i oni koji bi hteli da se vrate. Dakle, borićemo se za svakog našeg čoveka. Nema razgovora dok se ne oslobode svi ljudi. Predali smo izveštaje svima u svetu, da se vidi kakve su razmere brutalnosti, kako su mučili Srbe, i da se utvrdi puna istina. Svakog dana morate da trošite energiju na ovakve stvari, da razobličavate laži Kurtija i Svečlje. Svakog dana gledaju kako da naude i predsedniku, i srpskom narodu na KiM. Ponavljam predsednik Vučić je svakog dana u kontaktu sa vojnim vrhom, i on će se obratiti javnosti, a mi ćemo da radimo sve što možemo da razobličavamo laži, i da se borimo za svakog našeg Srbina", ističe direktor Kancelarije za KiM.

Zaključio je da mir na Balkanu zavisi od jednog ludaka koji želi da zapali ceo region.

Podsećamo, veliki broj pripadnika specijalnih jedinica takozvane kosovske policije u petak je stigao u Zvečan, gde su, kako saznaje Tanjug, pokušali da izvedu novu akciju hapšenja Srba u ovom gradu, dok je u susednom selu Žitkovac sleteo helikopter Kfora.

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja, međutim, tvrdi da je kosovska policija sprečila pokušaj terorističkog napada.

Svečlja je na Fejsbuku naveo da je identifikovan automobil beogradskih registarskih oznaka udaljen oko 100 metara od zgrade opštine Zvečan, u kome su se, kako dalje tvrdi, nalazile velike količine naoružanja, automatsko oružje, značajne količine municije, šok bombe i vojne uniforme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PETKOVIĆ: BIA došla do saznanja da kosovska policija oduzeto oružje i municiju hoće da iskoristi za nova hapšenja Srba

Izvor: Pančevac-online.com, 24.Jun.2023

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković održava konferenciju za štampu na kojoj govori o teroru koji policija i režim Aljbina Kurtija sprovode nad srpskim narodom u južnoj pokrajini. Petković je na početku obraćanja rekao da će razobličiti sve laži Kurtija i Prištine povodom...

Nastavak na Pančevac-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.