Izvor: S media, 03.Maj.2013, 23:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh Irinej: Put ka EU ne sme da bude plaćen odricanjem od Kosova

Svaka autonomija Kosova i Metohije je prihvatljiva, i ona najšira moguća, ali de fakto priznavanje samoproglašene državnosti nije, poručuje patrijarh Irinej.

U intervjuu za “Večernje novosti“, patrijarh je istakao da je dugoročno gledano, za stabilnost, pa i opstanak države, od bilo čijeg stava, pa i Srpske pravoslavne crkve, važnije da rešenje kosovsko-metohijskog problema bude utemeljeno u Ustavu.

“Ne smemo kršiti sopstveni Ustav. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Državna vlast ima našu apsolutnu podršku da, poštujući najviši pravni akt, pronađe najbolji način za zajednički život Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji“, rekao je patrijarh za “Novosti“.

Prema njegovim rečima, stav Crkve o Kosovu i Metohiji svima je jasan, i to ne od juče.

“On je nepromenjen kroz istoriju, a državnim vlastima koje je, makar deklarativno, zanimao, poznat je od početka devedesetih, kada je kriza eskalirala“, naveo je Irinej.



"Braneći Kosovo i Metohiju branimo najveće vrednosti evropske civilizacije"


Patrijarh se osvrnuo i na pitanje evropskih integracija, ocenjujući da Srbija braneći Kosovo zapravo brani vrednosti evropske civilizacije.

Što se Evrope tiče, braneći Kosovo i Metohiju, svetinje kojih tamo ima kao zvezda na letnjem nebu, mi, uveren sam, i danas branimo najveće vrednosti evropske civilizacije. Tako je bilo u prošlosti, a isto je i danas. Mnogi evropski hrišćanski intelektualci su toga svesni. Svesni smo značaja objedinjavanja Evrope i podržavamo učešće Srbije u tom procesu. Ali, ne po cenu odricanja od dela svoje države, od svojih svetinja i od svoga naroda“, poručio je on.

Srpski patrijarh govorio je za “Novosti“ o briselskom dogovoru, budućnosti Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, odnosu SPC i države, putu Srbije ka Evropi, vezama naše države sa Rusijom i o drugim aktuelnim temama. Ceo razgovor patrijarha Irineja za “Večernje novosti“ pročitajte OVDE

(Novosti)

Foto: Beta, Milan Obradović, DS

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Irinej:Put ka EU ne sme da bude plaćen odricanjem od Kosova

Izvor: Beta, 04.Maj.2013, 00:29

BEOGRAD, 3. maja 2013. (Beta) - Srpski patrijarh Irinej izjavio je da rešenje za pitanje Kosova mora da bude utemeljeno u Ustavu i da evropski put Srbije, koji Srpska pravoslavna crkva (SPC) podržava, ne sme da.

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.