Parastos stradalim srpskim junacima na Gazimestanu

Izvor: RTS, 28.Jun.2017, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parastos stradalim srpskim junacima na Gazimestanu

Centralni vidovdanski događaj na Kosovu i Metohiji održan je na Gazimestanu, gde je patrijarh Irinej služio parastos stradalim srpskim junacima u kosovskoj bici 1389 godine.
Parastos je služio patrijarh srpski Irinej uz sasluženje sveštenstva Srpske pravoslavne crkve.

Vladika Atanasije je nakon parastosa rekao da se "u beogradskom pašaluku podržavaju nerotkinje i da je Srbiju zahvatio defetizam".
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />"Čuli smo kada je vladika kosovsko-metohijski i raško-prizrenski delio nagrade srpskim majkama. Srpkinjama sa dvoje, troje, petoro dece i to su majke Jugovića, prave Srpkinje. Nažalost, u isto vreme u beogradskom pašaluku promovišu, ne samo nerotkinje, nego i antirotkinje, koje su protiv srpske dece", rekao je vladika Atanasije.
Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević je na Gazimestanu rekao da je Vidovdan "praznik vere i nade u bolje sutra".
"Ne slavimo mi Vidovdan kao dan poraza. Ovaj praznik predstavlja simbol duha i nacije, ali i vere, nade u bolje sutra. Dok smo ponosni na našu istoriju, naša budućnost je svetla", istakao je Aleksandar Karađorđević.
Okupljeni građani su na Gazimestanu pevali pesme o Kosovu i skandirali "Kosovo je srce Srbije", a skupu su prisustvovali i članovi srpskih desničarskih pokreta.
Okupljanje na Gazimestanu, koje su obezbeđivale snage Kosovske policije, proteklo je bez incidenata, preneo je KiM Radio.
Parastosu je prisustvovao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.
"Kosovo i Metohija nije samo, kako mi to nekada volimo da kažemo, srce već je i duša i obraz celog srpskog naroda. Zato je važno da ovde sa Kosova i Metohije danas poručimo da od naše borbe za Kosovo i Metohiju nikada nećemo odustati ali i da to nije borba samo za teritoriju i kvadratne kilometre, već da je to borba za očuvanje našeg identiteta", rekao je Đurić.
Pre parastosa, u porti Manastira Gračanica služena je sveta Arhijerejska liturgija sa koje je poručeno da treba ohrabriti preostale Srbe da ostanu da žive na Kosovu i Metohiji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.