PROPUŠTENE PRILIKE ZA KOSOVO

Izvor: Kurir, 25.Sep.2011, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROPUŠTENE PRILIKE ZA KOSOVO

ISELJAVANJE - Tridesetih godina vođeni su pregovori s Turskom o iseljavanju Albanaca iz Jugoslavije u praznu Anadoliju. Albanci su bili spremni da se isele, međutim, zbog nedostatka finansijskih sredstava (kralj Aleksandar je nameravao da kupi zemlju u Anadoliji za potrebe Albanaca).

BALKANSKA FEDERACIJA - Posle Drugog svetskog rata komunisti su hteli da pripoje Albaniju Jugoslaviji, a Kosovo Albaniji. Ovaj projekat je propao.

INTEGRACIJA - Pedesetih i šezdesetih godina >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << bilo je pokušaja da se razvojem Kosova Albanci integrišu u Srbiju i Jugoslaviju. Ni ovo nije donelo nikakve rezultate, mada su silne pare uložene u KiM.

POKRAJINA PLUS - Od sredine šezdesetih, zaključno sa 1974. godinom, kosovski Albanci su dobili državu, koja se samo na papiru zvala pokrajina.

REPRESIJA OSAMDESETIH - Dogmatski srpski i jugoslovenski režim progonio je vođe albanskih studenata iz 1981. godine kao „kontrarevolucionare“. To je bila fatalna greška, jer je ispalo da komunistički režim proganja borce za demokratiju.

DEVEDESETE - Slobodan Milošević devedesetih godina, posebno u vreme kad je bio miljenik Zapada posle Dejtona, propustio da se dogovori s umerenim snagama kao što su Rugova, Agani, Demaći.

DVEHILJADITE - Srbija se našla u iznudici. Ni najpomirljiviji srpski predlozi nisu prihvaćeni u Briselu i Vašingtonu, koje je zadovoljavala samo puna državnost Kosovara.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.