POČELO RASELJAVANJE ROMA U BLOKU 72

Izvor: Kurir, 07.Mar.2012, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POČELO RASELJAVANJE ROMA U BLOKU 72

Grad uz pomoć nadležnih služi započeo je raseljavanje neformalnog romskog naselja u Bloku 72, a stavnovnicima je obezbeđen smeštaj u kontejnerskim naseljima

BEOGRAD - U Beogradu je počelo raseljavenje stanovnika neformalnog romskog naselja u novobeogradskom Bloku 72, za koje je obezbeđen smeštaj u kontejnerskim naseljima u Makišu, Rakovici, Mladenovcu i Barajevu.

U ta naselja, koja su nastala posle raseljavanje nehigijenskih kuća ispod "Gazele", biće >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << smešteno 15 od 33 porodice iz Bloka 72. "Ostale porodice, koje su tretirane kao dobrovoljni povratnici na Kosovo i kojima su tamo obnovljene kuće, biće iseljene 16. marta i njima zbog toga nije ponuđen alternativni smeštaj", rekao je pravni savetnik u Nevladinoj organizaciji "Praksis" Danilo Ćurčić.

Ćurčić je upozorio da pojedine porodice ne mogu da se vrate na Kosovo i Metohiju iz bezbednosnih razloga.

Prema podacima te NVO, koja je pratila raseljavanje naselja na terenu, tri porodice su odbile smeštaj u kolektivnim centrima Rača Kragujevačka i Gamzigradska Banja.

Stanovnici naselja nisu bili raspoloženi za razgovor sa novinarima, a ekipe za selidbu, koje su stigle oko osam sati, dočekali su spakovani i spremni za polazak.

Pored kamiona za prevoz stvari i nameštaja, kombija koji će do naselja u Makišu, Rakovici, Mladenovcu i Barajevu prebaciti raseljene, na teren su izašle i ekipe Gradske čistoće i Veterine Beograd.

Postupak raseljavanja nadgledali su predstavnici nadležnih organa, a obezbeđivali pripadnici policije.

Početkom novembra 2011. godine, pošto su stanovnicima neformalnog naselja uručena rešenja o rušenju, na inicijativu ombudsmana otpočeo je proces konsultacija i formirana je radna grupa.

Njen zadatak bio je da pronađe adekvatno rešenje za stambeno zbrinjavanje stotinak stanovnika neformalnog naselja u Ivana Ribara na Novom Beogradu, koje se raseljava zbog izgradnje stambenog kompleksa.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.