PKS: Milionski gubici zbog blokade srpske robe

Izvor: S media, 17.Avg.2011, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PKS: Milionski gubici zbog blokade srpske robe

Blokada prodaje robe Srbije ne tržište Kosova dovela je do gubitaka od više miliona dolara. Posledice koje je su se stvrovile uvođenjem embarga Prištine teško će se sanirati, a oštećena preduzeća gubitke nikada neče nadoknaditi.

Gubici zbog blokade prodaje robe srpskih firmi na Kosovu mogu se meriti milionima dolara i njih će kompanije koje su pogodjene tom necarinskom barijerom teško moći da nadoknade, ocenila je danas Privredna komora Srbije.

>> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<

"Proizvodnja na Kosovu i Metohiji, koja je zasnovana na repromaterijalu iz Centralne Srbije, je praktično stala a plasman roba je onemogućen", navodi PKS u današnjem komentaru za Betu.


Ukoliko se u najskorije vreme ne iznađe način za prevazilaženje nastalog zastoja u prometu roba, privreda Kosova će pretrpeti trajne posledice, koje će se teško sanirati, ocenila je Komora.

Mera prištinske administracije, kako se dodaje, neće doprineti povećanju prometa, investicija, ni zaposlenosti na teritoriji UNMIK Kosova, a drastično će povećati obim robe čiji se promet odvija u sivoj zoni, što će dovesti do poskupljenja i naneti štetu pre svega potrošačima.

Medju firmama koje su isporučivale ili kupovale robu na Kosovu, izdvajaju se Elektroprivreda Srbije, Potisje iz Kanjiže, NIS, Knežević Petrol, Svislajon, kruševačka Merima, Tetra pak Prodakšn iz Beograda i cementara Holcim.

Firme koje imaju najviše štete od necarinskih barijera, jer su nabavljali robu sa Kosova, su Žitoprerada DM iz Novog Bečeja, koncern Farmakom iz Šapca, Fabrika akumulatora Sombor, Bradva plus iz Sremskih Karlovaca, Rudnap grupa iz Beograda, Forest fud iz Kruševca i Vudlend Impeks iz Sremske Mitrovice, pokazuju podaci PKS.

Privredna komora Srbije svo vreme aktivno učestvuje u sagledavanju nastalih problema i iznalaženju modaliteta za njihovo prevazilaženje, odmah nakon što je Priština 20. jula 2011.godine uvela embargo na nabavku roba iz Srbije.

Pak: Srbija ne mora da prizna Kosovo!

Vesna Pešić: Tadiću, prihvati specijalni status za sever Kosova!

Kosovo nije centar srpske budućnosti

Komora je, u ime privrede Srbije, izrazila duboku zabrinutost zbog najave embarga (26. maja) na dopremu robe iz Srbije, čime se značajno umanjuju pozitivni efekti primene CEFTA sporazuma. PKS je ukazala da ovakvi koraci Prištine štete privrednom oporavku i prosperitetu regiona u celini.

Rezultat te inicijative je da Vensan Dežer, šef Delegacije EU u Beogradu, navodi da je Evropska komisija obeshrabrivala uvodjenje carine i kosovskih carinskih pečata za dopremu robe iz Srbije. Dežer u pismu PKS navodi stav EK da "sve strane moraju u potpunosti poštovati CEFTA sporazum koji predvidja posebne uslove za rešavanje sporova i neophodnost da ih ispune svih osam CEFTA potpisnica."

Potpisnice Cefta sporazuma 2006. obavezuju se da omoguće slobodnu trgovinu na svojoj teritoriji na bazi evropskih standarda i standarda Svetske trgovinske organizacije. Do sada, postignuta je potpuna liberalizacija prometa industrijskom robom, a u oblasti poljoprivrede se primenjuju odredjene mere zaštite tržišta u skladu sa propisima EU i STO, s tim da nijedna potpisnica ne može jednostrano doneti mere kojima štiti sopstveno tržište.

Shodno tome, administracija u Prištini je drastično prekršila CEFTA sporazum kada je donela odluku o embargu na promet robe iz Srbije, ističe PKS.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.