Otkazan samit u Ohridu posle „igre s bojkotom” zbog Kosova

Izvor: Večernje novosti, 29.Maj.2013, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkazan samit u Ohridu posle „igre s bojkotom” zbog Kosova

SKOPLjE - Ohridski samit Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, na kojem je predstojećeg vikenda trebalo da se okupe lideri regiona, otkazan je.Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov saopštio je da je taj skup otkazao da bi "zaštitio državni interes i dostojanstvo Makedonije", a "Makedonija ne želi da bude učesnik u igri sa vetom, a najmanje sa bojkotom". Samit je otkazan pošto se tri države - Srbija, BiH i Rumunija - nisu saglasile da bude pozvano i >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Kosovo, a predsednici Albanije i Hrvatske potom saopštili da neće učestvovati, jer Kosovo nije pozvano. Predsednik Albanije otkazao dolazak u Ohrid . Detaljenije čitajte OVDE"Makedonija je postupila u celosti u skladu sa aktima Procesa. Na žalost, stare balkanske predrasude i kompleksi zaživeli su na ovom samitu i neću dozvoliti da se oni krše preko leđa Makedonije, i da za to da cenu plaća Makedonija", rekao je Ivanov, koji je organizator skupa.Po njegovim rečima, "izazovi se rešavaju dijalogom". "Čitavu godinu smo se spremali za ovaj samit i napravili smo sve da lidere iz regiona dovedemo za isti sto", naveo je.Josipović ne ide u Ohrid - zbog Kosova . Opširnije čitajte OVDEIvanov je poželeo uspeh sledećem organizatoru samita i izrazio nadu da će se to dogoditi u "evropskijem Balkanu"."Ovo je jasan signal za Evropu, koji oslikava realnost u našem regionu i trebalo bi da bude upozorenje", kazao je Ivanov, uz ocenu da "državni integritet i dostojanstvo nemaju cenu".

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zbog Kosova otkazan samit u Ohridu

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Maj.2013

SKOPLJE - Ohridski samit Procesa saradnje u jugoistocnoj Evropi, na kojem je predstojećeg vikenda trebalo da se okupe lideri regiona, otkazan je, javlja Tanjug.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Otkazan samit u Ohridu

Izvor: Politika, 29.Maj.2013

Signal za Evropu i upozorenje da državni integritet i dostojanstvo nemaju cenu, rekao predsednik Makedonije..Ohridski samit Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSJE), na kome je predstojećeg vikenda trebalo da se okupe lideri regiona, otkazan je...Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov saopštio...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.