Oslobođeni radnici MUP-a

Izvor: RTS, 31.Mar.2012, 11:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oslobođeni radnici MUP-a

Prištinske vlasti pustile na slobodu petoricu Srba koji su uhapšeni 25. februara kod Gnjilana, potvrđeno je RTS-u u Ministarstvu za Kosovo u Metohiju. Specijalci ROSU uhapsili su petoricu Srba, jer su navodno ugrožavali ustavni poredak Kosova.

Petorica Srba, koje su kosovski specijalci uhapsili u regionu Gnjilana 25. februara, pušteni su na slobodu, potvrđeno je RTS-u u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Odlukom Vrhovnog suda Kosova, petorica Srba iz Kosovskog Pomoravlja danas su puštena iz pritvora u Prištini i Gnjilanu, gde su se nalazili od 25. februara kada su uhapšeni zbog sumnje da su podrivali ustavni poredak Kosova.

Posle više od mesec dana zatvora, četvorica radnika MUP-a Srbije ponovo su kod svojih kuća u okolini Gnjilana. Petog oslobođenog Srbina, matičara Mladena Dimitrijevića rodbina i prijatelji dočekali su u selu Pasjane.

Specijalna jedinica Kosovske policije Rosu tada je uhapsila četvoricu radnika MUP-a Srbije i matičara u penziji zbog sumnje da su ugrožavali pravni poredak Kosova.

Advokat jednog od uhapšenih Srba Miodrag Brkljač rekao je u izjavi Tanjugu da je mera dvomesečnog sudskog pritvora petorici Srba zamenjena merom svakodnevnog javljanja najbližoj policijskoj stanici.

"Veće Vrhovnog suda Kosova je prihvatilo žalbe odbrane i preinačilo rešenje Okružnog suda u Gnjilanu prema kojem je Srbima produžen pritvor na dva meseca u meru puštanja na slobodu uz uslov svakodnevog javljanja najbližoj policijskoj stanici", rekao je Brkljač.

Sudsko veće Vrhovnog suda Kosova koje je donelo ovu odluku bilo je sastavljeno od jednog Euleksovog sudije i dvojice kosovskih, rekao je Brkljač i potvrdio da su petorica Srba pušteni iz pritvorskih jedinica u Gnjilanu i Prištini i da se već nalaze u svojim kućama u Kosovskom Pomoravlju.

Uhapšeni su Zlatko Denić i Goran Matropazović iz Pasjana, Nikola Trajković iz Parteša i Dragan Stojković iz Budrige, koji su u policijskoj upravi Gnjilane izmeštenoj u Vranje radili na izdavanju pasoša i vozačkih dozvola, kao i matičar u penziji Mladen Dimitrijević iz Pasjana.

"Tražili smo oslobađanje iz pritvora po tri osnove - uz obećanje da neće napustiti Kosovo i da će se redovno javljati sudu, da će se redovno javljati policijskoj stanici i kućni pritvor, a ne znamo koji je od tih zahteva sud uvažio", rekao je agenciji Beta advokat Miro Delević, koji zastupa Goran Matropazovića.

Petorici Srba je nakon hapšenja 25. februara određen pritvor od 30 dana koji je nakon isteka produžen za još dva meseca. Svi pritvoreni su bili smešteni u okružnim zatvorima u Gnjilanu i Prištini, a istraga o optužbama protiv njih je u toku.

Pomoć za oslobođene Srbe

Sa porodicama oslobođenih Srba, u Beogradu u Palati Srbija, sastali su se ministar policije Ivica Dačić i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

Ministar Bogdanović koji je na sastanku rekao je da se problemi kao ovaj moraju sistemski rešavati kako više ne bi dolazilo do hapšenja i da se sa takvom praksom mora prestati.

On je zahvalio međunarodnoj zajednici na pomoći pri oslobađanju koja, kako je rekao, zna biti i nepravdena i pozvao Euleks da radi svoj posao u interesu svih građana da takve stvari više ne dozvoljava.

Bogdanović je dodao da je najvažnije da su oslobođeni policajci budu sada svojim porodicama dok će ih ministarstvo i vlada pomagati napomenuvši da je odvojena jednokratna pomoć od 50.000 dinara kako bi mogli da plate troškove advokata.

"Bitno je da sve probleme koji postoje poslednjih meseci rešavamo u kordinaciji sa međunardnom zajednicom pa i Prištinom da ne dođemo u situaciju da moramo da primenjujemo recipročne mere", rekao je Bogdanović.

U ime porodice oslobođenih policajaca, Ivana Matropazović, supruga policajca Gorana Matropazovića zahvalila je ministrima Ivici Dačiću i Goranu Bogdanoviću i svima koji su pomogli da se njihovi najbliži budu oslobođeni.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.